Решена главна дилема у вези са пријављивањем за 100 евра

Исплата државне помоћи младима у износу од 100 евра привукла је велику пажњу јавности

1705
Image by Jojo Hasilla from Pixabay

Министар финансија Синиша Мали стога је, у оквиру рубрике „Питајте министра финансија“ на Инстаграму, позвао грађане да му упуте питања у вези с овом темом.


„Причамо о исплати 100 евра помоћи младима“, навео је министар раније у току дана на Инстаграму у сторију, додавши да управо ту заинтересовани могу да му шаљу питања.

Оно што је многе ових дана занимало свакако је и прецизан податак о томе колика је старосна граница која је услов за исплату помоћи.

„Да ли ће исплату добити сви ‘са навршеном’ 30. годином живота или ‘до навршене’ 30?“, гласило је питање једног од корисника поменуте друштвене мреже.

Министар Мали на то је одговорио да ће право на 100 евра новчане помоћи имати млади од навршених 16 до навршених 29 година, на дан ступања на снагу закона који регулише ово питање, а који ће се наредне недеље наћи на седници Народне Скупштине.

Такође, једно од питања је гласило „Да ли је потребна накнадна пријава ако смо већ били у регистру претходних исплата?“.

„Јесте, потребна је!“, одговорио је Мали.

На питање да ли је потребно да се за 100 евра пријави и неко ко прима породичну пензију, министар је поручио: „Да, потребно је да се сви пријаве сем примаоца новчане социјалне помоћи и лица у заводима за извршење кривичних санкција“.

Једног корисника друштвене мреже интересовало је и да ли је за исплату потребан нов рачун или у ту намену важи стари наменски рачун који је отворен приликом исплате претходне новчане помоћи од 20 евра.

„Не важи стари наменски рачун, уколико немате свој, одаберите банку у којој желите да вам извршимо исплату и ми ћемо вам отворити рачун“, одговор је министра финансија.

Подсетимо, како је данас сазнао Б92.нет, адреса за пријављивање биће иста као и претходних пута када су се грађани пријављивали за новчану помоћ од државе – idp.trezor.gov.rs. За добијање 100 евра биће потребна само лична карта и број рачуна, или, уколико лице не поседује рачун, треба само да одабере банку у којој ће Министарство финансија отворити рачун због исплате помоћи.

Исплата новца почиње почетком фебруара.

Водич: Како до 100 евра за младе

Председник Србије Александар Вучић недавно је објавио да је држава припремила нову меру за помоћ грађанима.

Реч је о исплати по 100 евра помоћи у динарској противвредности младима, тачније свима између 16 и 29 година старости.

Пријава за ову врсту помоћи ће бити могућа од 15. до 30. јануара 2022. године, на исти начин као што су се грађани пријављивали за претходне врсте помоћи државе, дакле преко портала Управе за трезор.

Подсетимо, држава ће додатно помоћи здравствене раднике повећањем плата за осам одсто, уз једнократну помоћ од по 10.000 динара, док ће по 20.000 динара добити сви пензионери у Србији. Такође, од 1. јануара се за прво дете добија по 300.000 динара, док се за друго и треће дете добија по додатних 100.000 динара, уз већ постојеће мере новчане подршке.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here