Rezultati male mature 27. juna na internet platformi

184
Foto: Pixabay

Završni ispit za osnovne škole ove godine polaže preko 68.000 učenika, a preliminarni rezultati će biti objavljeni na portalu www.mojasrednjaskola.gov.rs na kome će biti moguće i podnošenje žalbi, kao i obavljanje svih aktivnosti u pravcu završetka osnovne i upisa u srednju školu, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.


U saopštenju se navodi da će na toj adresi preliminarni rezultati završnog ispita biti objavljeni 27. juna od 10.00 časova.

„Prvi put ove godine će roditelji moći da podnesu i žalbe elektronskim putem na istoj platformi, a uvid u konačne rezultate će imati 2. jula od 8.00 časova. Po ugledu na prethodnu školsku godinu, distribucija testova se vrši u saradnji sa Poštom Srbije i MUP-om, a testovi se nakon završetka skeniraju na 11 punktova i digitalno šalju u sistem na pregledanje“, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi, softver, koji je prošle godine napravljen specifično za ovu namenu, ove godine je „značajno unapređen u skladu sa iskustvima nastavnika koji su vršili pregledanje“.

„Pitanja zatvorenog tipa se pregledaju automatski, a pitanja otvorenog tipa softver šalje ovlašćenim nastavnicima da pregledaju putem računara. Nastavnici ne znaju čiji test pregledaju, a svako otvoreno pitanje se šalje na pregled kod dva nastavnika kako bi se obezbedila nepristrasnost i izbegle se eventualne greške“, piše u saopštenju.

Prvog dana ovogodišnjeg završnog ispita, u pregledanje maternjeg testa je bilo uključeno 1.800 nastavnika, što je daleko manje u odnosu na godine kada je pregledanje vršeno ručno u školama, a s obzirom da je šifriranje testova kompletno digitalizovano, prestala je potreba za angažovanjem mnogobrojnih šifranata koji su taj posao obavljali ranije.

„Najviše koristi od ovih promena imaju učenici i njihovi roditelji jer mogu biti sigurni da su sva deca imala jednak tretman u procesu pregledanja“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.


Pogledaj: Kakvo nas vreme očekuje danas i za vikend?

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here