РГЗ: Обављају се продаје некретнина и поступци наслеђивања

432
Фото: rgz.gov.rs

БЕОГРАД: Први, приоритетни сервиси Републичког геодетског завода (РГЗ) од јуче су, након вишедневног закључавања због хакерских напада, почели да раде а како је за Танјуг потрдила Маја Радовић из РГЗ прорадили су сервиси који су неопходни државним институцијама.


Она је прецизирала да се од јуче могу обављати продаје на тржишту непокретности, као и поступци наслеђивања.

Сада се бази података Завода приступа путем магистрале државних органа и тако је путем система Министарства одбране могуће да подаци буду доступни јавним бележницима, објаснила је Радовић.

О томе колико је систем РГЗ поново у функцији, према њеним речима сведочи и податак да је Заводу јуче упућено више од 4.500 захтева од стране државних органа.

Када је реч о издавању грађевинских дозвола, у шта је укључен и Завод, саговорница Танјуга каже, да је у оквиру обједињене процедуре, један од корака везан за катастар непокретности и да је поступак пуштања у рад овог сервиса у току.

Према њеним речима, до сада је ИТ сервис Агенције за привредне регистре преко кога се одвија процедура доделе грађевинских дозвола са Заводом био повезан путем интернета и да и они сада, због новонастале ситуације прелазе на комуникацију путем „магистрале“ државних органа, пошто је то у овом тренутку најсигурнији пут за комуникацију.

Радовић каже да ће он лајн комуникација и спољни корисници морати да сачекају још извесно време да би сви делови система били проверени и да ће они нешто касније бити пуштени у рад али да су системи који функционишу са државним органима у функцији и да путем њих могу да се обаве сви послови међу којима су и они који се тичу података о власништву и података из катастра непокретности.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here