Ružić: Moguće da raspust bude od 21. decembra do 20. januara

Pokrenuta nacionalna kampanja"Obrazovanje je važno"

241
Foto: EPA-EFE (Valdrin Xhemaj)

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da se pominje ideja da se ujednače školski kalendari AP Vojvodine sa ostatkom Srbije u pogledu raspusta i da on traje od 21. decembra do 20. januara, kako bi se pokrili svi praznici.


Ružić za RTS navodi da se škole za sada ne zatvaraju, ali da uvek postoji mogućnost prelaska na onlajn nastavu.

Ističe da je Krizni štab referentan za preporuke po pitanju rada škola, vlada, dodaje, donosi odluke, a lokalne samouprave gde se uvodi vanredna situacija u obavezi su da obaveste nadležne školske uprave ukoliko žele da se prebace na onlajn nastavu.

Ružić dodaje i da treba razdvojiti ono što se dešava u obrazovnom sistemu od onoga što se događa u društvu i objašnjava:

„Brojke rastu, to ne znači da ne rastu brojke zaraženih među zaposlenima u prosveti i među decom – brojke su po statistici zanemarljive, ali sistem ima nivo do kojeg može da izdrži taj udar koji dolazi spolja – ne iz obrazovnog sistema jer obrazovni sistem nije mesto gde je transmisija virusa prisutna u tom visokom nivou“.

Ružić i Fabrici predstavili kampanju „Obrazovanje je važno“

Delegacija Evropske unije u Srbiji pokrenula je nacionalnu promotivnu kampanju pod sloganom „Obrazovanje je važno“, kojom EU ima za cilj da pruži podršku sektoru obrazovanja u Srbiji.

Kampanju, koja je namenjena učenicima i roditeljima, nastavnicima, profesorima, studentima i građanima Srbije, a koju je Delegacija EU pokrenula u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zvanično su danas najavili šef Delegacije Sem Fabrici i ministar prosvete Branko Ružić na RTS-u.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Tokom trajanja kampanje biće prikazivani igrani skečevi o svakodnevnim situacijama koje školovanje čine važnim i zanimljivim, a u ulogama profesora pojavljuju se poznati glumci – Ivan Bosiljčić, Kalina Kovačević, Bojana Stefanović, dok je ulogu jednog od učenika odigrao popularni jutjuber Andrija Jović – Andrija Jo.

Skečevi će biti emitovani u pauzama između onlajn časova na RTS u okviru programa „Moja škola“, a na Radio-televiziji Vojvodina biće emitovani i na jezicima nacionalnih manjina.

Ružić je kazao da je Srbiji pomoć EU u reformama koje se sprovode u obrazovanju svakako dragocena i dodao da je jako važno što se obrazovanje našlo među prioritetima nove vlade.

„EU je svakako najveći donator u Srbiji i uživamo podršku u jednom od najvažnijih zadataka u narednom periodu – izradi Strategije razvoja obrazovanja do 2027. godine“, kazao je Ružić.

Ambasador Fabrici je naveo da je saradnja EU i Srbije u obrazovnom sektoru izuzetan primer onoga što bi se moglo postići bliskom saradnjom.

Podsetio je da je, kao najveći partner Srbije u modernizaciji obrazovnog sektora, EU od 2003. godine donirala oko 100 miliona evra za reformu i unapređenje sektora obrazovanja na svim nivoima.

EU je najvažniji partner Srbije kada je reč o uvođenju novih standarda, razvoju programa nastave i učenja, stručnom usavršavanju nastavnika i finansiranju nove školske opreme i to od predškolskog i osnovnog vaspitanja i obrazovanja, preko srednjeg stručnog i visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih.

Fabrici je naveo da je do sada više od 40.000 prosvetnih radnika steklo nove veštine i znanja kroz stručne obuke, kao i da je modernizovano 175 srednjih stručnih škola i razvijeni su savremeni nastavni planovi za nove obrazovne profile, a u skladu sa potrebama tržišta rada.

Dodaje i da je više od 300 osnovnih i srednjih škola renovirano, opremljeno i modernizovano sredstvima EU, kao i da su brojne predškolske ustanove opremljene igračkama, nameštajem i nastavnom opremom, a 27 fakulteta i istraživačkih centara opremljeno je modernom opremom, koja doprinosi kvalitetnijoj nastavi.

Takođe, prema rečima Fabricija, opremljene su i brojne laboratorije, a više desetina hiljada mladih naučnika sada radi uz najsavremeniju nastavnu i istraživačku opremu koja odgovara standardima EU.

„Oko 10.000 studenata, profesora i nastavnika imalo je do sada priliku da učestvuje u programima kroz koje unapređuju svoje veštine direktno kroz obrazovne institucije širom Evrope, a od 2019. godine Srbija učestvuje u programu Erasmus+ – na nivou EU članica. Ovi podaci verujem daju utisak o veličini i rezultatima koji su do sada ostvareni. Obrazovanje je važno. Ovo je najbolji vid podrške Srbiji“, zaključio je Fabrici.

EU pomaže Srbiji da uvede sistem završnog i maturskog ispita u srednjem obrazovanju od 2022. godine, a oko dva miliona evra donirano je tokom pandemije COVID-19 za prilagođavanje obrazovnog sistema potrebama za učenjem na daljinu, čime je obezbeđen pristup obrazovanju za svakog učenika.

Kroz dalji razvoj tehničkih kapaciteta platforme za učenje na daljinu i podršku razvoju njenog sadržaja, uskoro će biti omogućeno uspostavljanje biblioteka školskog obrazovanja u 30 škola koje imaju značajan broj romskih učenika i materijalno ugrožene dece, koja su najteže pogođena pandemijom.


Pogledaj: Organizovali takmičenje u poznavanju istorije

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here