Šarčević: Više modela nastave i drugačije smene u novoj školskoj godini

68
Foto: 021.rs, ilustracija

Ministar prosvete Mladen Šarčević je izjavio da je za početak nove školske godine u uslovima epidemije virusa korona pripremljeno „nekoliko modela realizacije nastave“ i da je prosveta spremna da se prilagođava epidemiološkoj situaciji.


Šarčević je za „Blic“ rekao da će škole, roditelji i đaci moći da se opredele koji im model nastave odgovara, da li će raditi od kuće ili u školi, ali da će svi đaci morati da odgovaraju u školi.

„Sugerišemo profesorima i učiteljima da daju što više ocena, kako bi na svakom koraku deca mogla da se iskažu i kako bi bilo preglednije njihovo savladavanje gradiva. Školama dajemo autonomiju da se sa roditeljima dogovore jer je u delu porodica prisutan strah“, rekao je Šarčević.

Dodao je da će se nastava izvoditi uz epidemiološke mere, te će đaci nositi maske, po samo jedan će biti na četiri kvadratna metra u učionici sa maksimalno 15 učenika.

 

Govoreći o osnovnim školama, Šarčević je kazao da će se raditi po drugačijim smenama te će prvi i drugi razred imati četiri časa i završavaće do 11 časova, a onda dolaze učenici trećeg i četvrtog razrada i u školama ostaju do 14 časova. Posle njih, u školu dolaze učenici petog i šestog razreda i svoja četiri časa završavaju do 17 časova, a nakon njih dolaze đaci sedmog i osmog razreda i ostaju do 20 časova.

Šarčević je rekao da svi oni imaju po četiri časa koja traju po 35 minuta i redovne odmore, a između svakog bloka nastave je oko 20 minuta za dezinfekciju pre dolaska naredne smene đaka.

„Oni koji su bolesni ili im je neko u porodici zaražen, ostaju kod kuće i imaju onlajn nastavu. Svi, i oni koji idu u školu, imaće na ponuđenim platformama razne sadržaje, vežbe, a škola i u izboru platforme ima autonomiju“, dodao je Šarčević.

Kazao je da veće škole u većim gradovima zahtevaju više kombinacija modela nastave i da će „oko 360 škola morati da obori broj od 1.000 đaka i da rade po smenama“.

O srednjim školama Šarčević je rekao da će dualne i stručne teoretski deo držati u svojim zgradama, a praktični deo nastave po kompanijama, odnosno dok je deo razreda na nastavi, drugi su na vežbama izvan škole.


Pogledaj: Otkazane svadbe i proslave: ugostiteljstvo trpi velike gubitke


„Približno je oko 500 srednjih škola, a one škole sa manjim odeljenjima moći će da rade bez podela razreda. Tamo gde to nije moguće, poput pojedinih gimnazija, uglavnom će morati dve smene. To praktično znači podelu, pri kojoj u jednoj nedelji u školu idu prvi i drugi razred, a treći i četvrti su uključeni u nastavu onlajn i preko platformi sa profesorima“, najavio je Šarčević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here