Seničić: Deca do šest godina mogu u Grčku bez pi-si-ar testa

73
Foto: Free Images, ilustracija

Grčka je odlučila da pomeri starosnu granicu za decu kojoj je dozvoljen ulazak u zemlju bez pi-si-ar testa, ali za jednu godinu, tako da to sada važi za mališane do šest godina starosti, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.


Dodaje da se ulazak u druge zemlje uglavnom traži potvrda o vakcinaciji ili negativnan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata.

„Grčka još uvek ne priznaje antigenski test, ali postoji inicijativa njihovog ministarstva turizma da se i ta vrsta testiranja prihvati za prelazak granice“ rekao je za Tanjug Aleksandar Seničić.

On je naveo da se očekuje da od kraja juna deca do 12 godina mogu da letuju u Grčkoj bez dodatnih uslova i podsetio da ta zemlja prihvata sertifikat o svim vakcinama.

Potrebno je da od revakcinacije prođe minimum 14 dana, a alternativa je i negativan pi-ai-ar test, kaže Seničić.

U Grčku se može ući i sa dokazom o preležanoj bolesti kovid 19 odnosno sa sačuvanim pozitivnim pi-si-ar testom ili antigenskim sa tim da mora proći minimum dva meseca od kad je bolest dijagnostifikovana i ne više od devet meseci od kad je bolest konstantovana.

„Vrlo slični uslovi su i za Bugarsku, Sloveniji i Hrvatsku, ali te zemlje kao alternativu za negativan pi-si-ar test prihvataju i negativan antigensi test, koji ne može da bude stariji od 48 sati“ rekao je Seničić i dodao da za letovanje na turskom primorju važe isti pravila sa izuzetkom da deca do 18 godina, u pratnji roditelja, mogu ući bez testova ili sertifikata.

Kada je reč o Tunisu, granica za decu da putuju bez pi-si-ar testa je 12 godina, a za sve starije potreban je sertifikat o vakcinaciji ili negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata, dok je za ulazak u Egipat potreban je samo negativan pi-si-ar dok se naši sertifikati o vakcinaciji još uvek ne priznaju.

U Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i BiH moze se ući bez ikakvih posebnih uslova.

Na pitanje da li pomenute zemlje prihvataju sve vakcine koje se daju u Srbiji, Seničić odgovara potvrdno, uz izuzetak Španije koja za sada ne priznaje rusku vakcinu „sputnjik V“, a dozvoljava ulazak u zemlju isključivo uz sertifikat o vakcinaciji.

„Očekujemo da se ovog meseca otvore i Italija, Portugal i Francuska i videćemo pod kojim uslovima“ kaže Seničić.

Na pitanje o inicijativi da država i turističke agencije podele vaučere mladima od 18 do 30 godina koji se vakcinišu, Seničić kaže da YUTA nije dobila odgovor, a da je veliki broj turističkih agencija pokazao interesovanje za tu ideju.

„Pored ove vrste stimulacije za naše građane, uputili smo i zahtev da se snizi cena pi-si-ar testiranja kako zbog stranaca koji borave u Srbiji ali i zbog naših građana koji se testiraju u Severnoj Makedoniji jer im je tamo jeftinije“ kaže Seničić.

Predloženo je i da se za ulazak u Srbiju prihvata i antigenski test kao i da deca roditelja koji su vakcinisani dobiju bespaltan pi-si-ar test u odlasku i povratku i na taj način motivišu roditelje i za vakcinaciju a i za turističke aranžmane.

 

Pogledaj: U planu modernizacija graničnog prelaza Neštin

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here