Skočila cena polovnjaka, očekuju se dalja poskupljenja

Pandemija je uticala i na tržište polovnih automobila

364
Foto: Ilustracija

Cena polovnih automobila veća je za 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a za čak 23 odsto u odnosu na period pre pandemije.


To se ukazuje u analizi prosečnih cena automobila oglašenih na sajtu Polovni automobili.

Pandemija je uticala i na tržište polovnih automobila, iako je oporavak vidan očekuje se sporije dostizanje ravnoteže ponude i potražnje.

Glavni razlog leži u otežanoj nabavci određenih komponenti (najviše mikročipova) koje su neophodne za proizvodnju novih automobila. Manja ponuda novih vozila ima značajan efekat i na ponudu polovnih, a posledično i njihove cene.

Sajt Polovni automobili sproveo je anketu među 4.456 kupaca i 302 trgovca u cilju utvrđivanja efekata pandemije na tržište polovnih automobila.

Pored toga, realizovana je i analiza prosečnih cena na sajtu, na osnovu kojih se može zaključiti o kretanjima na tržištu, kao i analiza prodaje polovnih automobila u tekućoj godini.

Rast cena najizraženiji je kod novijih polovnih automobila, starih između jedne i tri godine, veći je gotovo je 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a čak 30 odsto u odnosu na period pre pandemije.

Trgovci svedoče o rastu prodajnih, ali i nabavnih cena polovnih automobila u odnosu na period pre pandemije, 82 odsto navodi da su prodajne cene veće, dok čak 97 odsto navodi da je to slučaj i sa nabavnim cenama.

Povećanje cena zapažaju i kupci automobila, više od 70 odsto navodi da su cene polovnih automobila porasle od početka pandemije.

Polovina anketiranih kupaca procenjuje da pandemija nije uticala na ponudu polovnih automobila, 34,8 odsto smatra da je ponuda znatno smanjena, a 16 odsto da je čak i veća nego pre pandemije.

S druge strane, zbog manje ponude polovnih automobila, a uz aktuelnu potražnju, 73,8 odsto prodavaca očekuje dalji rast cena u narednom periodu, a isto mišljenje deli i gotovo trećina kupaca.

Oko 60 odsto prodavaca automobila očekuje pad prodaje u odnosu na prethodnu godinu, ali i u odnosu na period pre pandemije. Ipak, nešto manje od 30 odsto njih predviđa rast.

Više od polovine anketiranih trgovaca tvrdi da je interesovanje za kupovinu automobila smanjeno. S druge strane, polovina anketiranih kupaca navodi da nije odustalo od kupovine automobila, skoro 30 odsto njih je odložilo kupovinu, dok je nepunih deset odsto potpuno odustalo.

Kada je cenovni rang polovnih automobila u pitanju najveći broj anketiranih kupaca traga za automobilom vrednosti od 3.000 do 5.000 evra, zatim od 2.000 do 3.000 evra i najmanje je onih koji tragaju za automobilom u cenovnom rangu između 5.000 i 7.000 evra (14,7 odsto).

Najviše se kupuju polovni dizelaši, a najprodavaniji brendovi polovnih automobila su volksvagen, opel, pežo, audi i reno.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here