Skupština o Zakonu o PIO: Šta donose izmene i dopune?

Koji je razlog izmena Zakona o PIO?

761
Foto: Canva

BEOGRAD: Skupština Srbije počela je danas raspravu o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima bi trebalo da se reši problem koji je nastao za jedan broj korisnika prevremene starosne penzije.


Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) ne menjaju uslovi za sticanje prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja, kao ni način usklađivanja penzije.

Kisić Tepavčević je u Skupštini Srbije rekla da je osnovni razlog za izmene i dopune Zakona o PIO rešavanje problema sa kojim se suočavaju lica koja su bila obuhvaćena socijalni programom Vlade Srbije za rešavanje viška zaposlenih.

Kako je objasnila, reč je o licima kojima je u trenutku prihvatanja socijalnog programa do ostvarivanja prava na penziju nedostajalo do pet godina – tzv. Opcija 5, odnosno do dve godine – tzv. Opcija 3.

Navela je da su nakon prihvatanja socijalnog programa, usledile izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2014. godine, kojima su promenjeni uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju i uvedena je prevremena starosna penzija, a sve sa primenom od 1. januara 2015. godine.

Zbog promene uslova za sticanje prava na starosnu penziju, odnosno kako više nije postojala starosna penzija po osnovu tzv. „punog staža“, navedena lica nisu ispunjavala ni propisan uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju, pa su bila prinuđena da se opredele za prevremenu starosnu penziju, koja uključuje i tzv. „penale“, odnosno trajno umanjenje iznosa penzije za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju pre navršenih 65 godina života.

Kisić Tepavčević je navela da je Vlada Srbije zbog nastalih okolnosti pokušala da spreči dalje usložnjavanje problema i odlučeno je da se to pitanje uredi zakonskim odredbama.


Pogledaj: Nekažnjeni hemijski rat protiv Srbije – ko će osuditi NATO?

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here