Svečano otvaranje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu

367

BEOGRAD: Na Savskom trgu u Beogradu intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“ počela je svečana ceremonija otkrivanja spomenika jednom od najznačajnijih srpskih vladara, osnivaču srednjovekovne srpske države, velikom županu Stefanu Nemanji.

Posle osam vekova, veliki župan Stefan Nemanja je među nama. Spomenik ovom velikanu otvoren je simblično u danu kada đaci i nastavnici proslavljaju školsku slavu Svetog Savu.

Veliki broj građana okupio se nedaleko do zgrade stare Glavne železničke stanice, koja će biti pretvorena u muzej srpske istorije posvećen Nemanjićima, kako bi prisustvovali jedinstvenom događaju u prestonici.

Svečanosti na Savskom trgu prisustvuju i predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, te gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve…

Tu je i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici diplomatskog kora gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, te predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stojiljković…

 

Na Trgu je postavljen video bim odakle će biti pušten film o Stefanu Nemanji, njegovom značaju za Srbiju i nastanku spomenika, a tokom večeri očekuje se i postepeno puštanje rasvete na trgu, oko spomenika i samog spomenika.

Pre nego što je počeo da govori o spomenik Stefanu Nemanji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o patijarhu Irineju.

– Veliko hvala patrijarhu Irineju što nas je bodrio da radimo velike stvari – rekao je Vučić.

On je rekao da je posebno ponosan i srećan jer se u blizini spomenika nalazi i Hram Svetog Savi.

– Za kratko vreme smo uspeli ne da završimo već da suštinski izgradimo i oslikamo pravoslavnim mozaikom i Hram Svetog Save. Uspeli smo da nacionalno odbranimo i duhovno povratimo – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nema na Balkanu „lepšeg i većeg spomenika“.

– Ovaj spomenik je i svojevrsna tačka koju stavljamo na kraj jedne priče, one o ratovima i ponovom uzdizanju. Nemanja je živeo u svim nekadašnjim srpskim zemljama, svuda nas svom putu gradio je crkve i hramove. Osnovao je manastir Hilandar. Kao veliki župan Raške svaku odluku sprovodio je snažno. Počinje nova priča, u Srbiji koja raste, a koja se vidi u kulama, bolnicama… Sve ovo su zadužbine naše budućnosti. Jedna od najvažnijih naših priča je istina o jedinstvu našeg naroda. Ma koliko pokušavali da nas razdvoje, mi Srbi danas znamo koliko je važno da budemo jedno i jedinstveno biće, da budemo uvek zajedno – dodao je Vučić.

Okupljenima se obratio i Milorad Dodik.

– Svaki dan nalazim dovoljno razloga i ponosa što pripadam svom narodu srpskom. Danas sam posebno ponosan što sada sa vama delim ovaj veličanstven trenutak, svi odajemo poštu velikom ujedinitelju Stefanu Nemanji. Srbi su davno naučili da bez države nema slobode i zato vekovima iza nas smo se borili za našu državu. Spomenik će nadživeti vekove i ostati da svedoči o naporima da se stvori država srpska, ali isto tako i o umeću ljudi koji su sada na vlasti – rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, danas se na svakom koraku u Srbiji „vidi napredak“.

– Republika Srpska se oslanja na Srbiju. Zahvalan sam predsedniku Vučiću na razumevanju. Danas je veoma važno da budemo objedinjeni – dodao je Dodik.

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here