Srbija evropski rekorder po visini akciza na auto-gas

740
Foto: 021

Kada je uvođen auto-gas na pumpama, država je vozačima obećavala da cena neće prelaziti polovinu cene benzina i dizela.


Umesto toga, danas imamo gotovo najskuplji auto-gas u regionu i najveće takse u Evropi na ovaj energent.

TNG se toči za 85 dinara, što je 14 odsto skuplje od proseka. Po ceni auto-gasa Srbija je odmah iza Grčke i Albanije, dok je u Bugarskoj, na primer, ovo ekološko gorivo jeftinije za 26,5 dinara nego kod nas.

Umesto da stimuliše potrošnju ovog goriva, koje bi umnogome smanjilo zagađenje vazduha, država povećava svoja zahvatanja, piše Politika. Od 2011. do 2019. godine, državna zahvatanja po kilogramu TNG-a su sa 17,98 dinara porasla na 43,76 dinara, pokazuju podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Ne samo zbog akciza, nego i zbog drugih nameta, kao što je naknada za energetsku efikasnost, naknada za obavezne rezerve i naknada za markiranje goriva, koja se, za razliku od svih ostalih dažbina, obračunava po litru TNG-a, a ne po kilogramu, tako da je skoro 50 odsto veća nego naknada za markiranje dizela.

Ako se uporedi situacija kod nas i u zemljama Evrope, Srbija je evropski rekorder po visini akciza na tečni naftni gas. Taksa na TNG u Luksemburgu je 96 evra za 1.000 litara, u Belgiji 106, u Nemačkoj je akciza 191 evro, a u Srbiji 322 evra, prenosi Politika.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da bi, prema evropskoj strategiji, zemlje članice EU trebalo da rade na uvođenju i afirmaciji korišćenja kao motornog goriva tečnog naftnog gasa, prirodnog gasa, električne energije, biogoriva i vodonika.

„Ukoliko su proizvedeni tako da zadovoljavaju kriterijume održivosti, svi ovi energenti imaju manju emisiju gasova staklene bašte i zagađujućih materija od konvencionalnog goriva dobijenog iz nafte“, objašnjava Mićović.

Cena ovog ekološkog goriva u Srbiji u poslednje vreme ubrzano raste, brže od cene benzina i dizela.

Istovremeno, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je da će za nekoliko dana biti raspisan konkurs za dodelu subvencija za kupovinu električnih i hibridnih automobila.

 

[wonderplugin_slider id=26]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here