Srbija zakoračila u energetsku tranziciju

Razvijaju se projekti elektrana, solarnih, termalnih, na biomasu i gas

83
Foto: RTV (Jan Valo)

BEOGRAD: Usvajanjem seta energetskih zakona, Srbija je praktično zakoračila u energetsku tranziciju. To podrazumeva ulaganja u zelenu energiju i konkurenciju na tržištu čiste energije, što bi trebalo da obezbedi i povoljnije cene. U zelenu ekonomiju uključeni su i privreda i građani.


Najviše je do sada uloženo u energiju vetra – 730 miliona evra: imamo osam vetroparkova, dva se grade, a novi najavljuju. Razvijaju se projekti elektrana, solarnih, termalnih, na biomasu i gas.

Sa novoformiranim „Udruženjem za obnovljivu energiju Srbije“ potpisan je sporazum koji će ubrzati ulaganja.

„Da postignemo i dostignemo našu viziju. A naša vizija je najmanje 40 procenata proizvedene električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora energije do 2040. godine. Ovaj protok znači i poziv investitorima“, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

„Osim povećanja udela obnovljive energije mi ćemo zajedno raditi na edukaciji građana i na promociji zelene energije“, kaže Danijela Isailović, direktorka „Udruženja obnovljivi izvori energije“.

Investitori iz Nemačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izrala, Finske, Belgije zadovoljni su uslovima u našoj zemlji i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj najavljuju podršku zelenim projektima.

„Oni donose i standarde Evropske unije. A zato je to važno? Zato što Srbija radi sve da uđe u Evropsku uniju. I jeste na evropskom putu, a jako važna oblast za njeno pristupanje je svakako oblast klimatskih promena i energetike i zelene ekonomije“, rekao je Kuna Adam, ambasador Belgije u Srbiji.

„Proleće 2021. donelo je mnoge promene u Srbiji, ne mislim na kovid. EBRD je primetio da se desio jedan veliki klik – pomak. A taj klik je zapravo bio promena brzine Srbije. Za one koji još koriste manuelni proces u vožnji automobila, Srbija je svoju brzinu prebacila u četvrtu. A sa usvajanjem paketa novih zakona, napravila je ogroman korak napred“, kaže Žužana Hargitai, direktorka EBRD za Zapadni Balkan.

Povećanje udela obnovljive energije i unapređenje energetske efikasnost ključni su za otvaranje poglavlja 15 o energetici u procesu evrointegracija.


Pogledaj: Lider u zagađenosti

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here