Шта би се догодило уколико дође до нуклеарне хаварије у Украјини

Објашњење метеоролога Ивана Ристића

425
Фото: Pixabay

Да са североистока не стижу само лоше вести већ и лоше време доказ су облаци који су претходих дана на небу изнад наше земље потпуно засенили Сунце.


Познато је да они са собом доносе и честице прашине, па је могуће да ће падавине ових дана бити „прљавије“ него иначе. Метеоролог Иван Ристић каже за РТС да ако дође до хаварије у неком од нуклеарних постројења у Украјини, радиоактивни материјал може да се пренесе на велике висине и да дође до нас. Напомиње да за сада нема разлога за бригу, али треба бити опрезан.

Иван Ристић је за РТС рекао да су очи целог света, али и метеоролога, уперене у Украјину.

„У недељу је дошло до формирања висинског циклона изнад Украјине, баш изнад Кијева. Он је прешао преко Мађарске, преко Србије и отишао у Јадранско море. То је све урадио у оквиру једног дана. У Сомбору је био око један сат. После, проласком тог циклона, успоставља се североисточно струјање, ветар изнад нас дува брзином од 20 метара у секунди и долази ваздух директно из Украјине“, рекао је Ристић.

Напомиње да за сада нема разлога за бригу, али треба бити опрезан.

„Тамо је рат, падају бомбе и падају по некаквим фабрикама, постројењима. Дим од тих бомби иде и до четири километра, тако да циклони који иду из тог региона понесу и ту прашину. У Украјини постоје четири нуклеарне електране, а једна од њих је највећа у Европи“, рекао је Ристић.

Наводи да ако се погоди то постројење или дође до неке хаварије, тај радиоактивни материјал може да се пренесе на велике висине и да дође код нас.

„Цела Европа је сада под утицајем ваздуха са североистока Европе, тако да је у великом ризику ако дође до неке експлозије или хаварије. Што се тиче нас, најважније је да после првог удара, од 48 до 72 сата, будемо што даље од тога. Ваздуху треба можда мање од 10 сати да стигне до наше земље. Постоји теорија о радиоактивним кишама, али те радиоактивне честице и зраче. Оне су 20 километара од вас. Атмосфера је јако плитка, зато су највећи проблеми око ексцеса радиоактивних јер немате препреку на небу, директно сте изложени зрачењу ако се горе налази радиоактивни облак“, истиче Ристић.

Према његовим речима, облаци месецима могу да разносе честице.

„Али најважнија су прва два-три дана. То је као да вас неко заборави на рендгену на пола сата. Треба на време издати упозорење ако смо изложени“, навео је Ристић.

Метеорологија се развила од 80-их година, па није било ни модела када се десио Чернобиљ.

„Након тога су направљени комплетни програми који прате где ће отићи радиоактивни облак. Показало се да је важно да у прва два-три дана не будемо на главној линији, а после са радиоактивним кишама не можемо ништа. После два-три дана је много мања концентрација. Када се нека земља бомбардује сиромашним уранијумом, сав тај уранијум оде у ПМ честице и то не може да се измери. Зато бомбардовања остављају дубок траг у неком друштву“, напомиње Ристић.

Каже да ће првих 10 дана марта биће хладно, максимална температура од 5 до 10 степени, на планинама углавном испод нуле.

„Тек после 10. марта, очекујемо постепено отопљење са температурама од 12 до 18 степени. Почетком треће декаде очекујемо кратко захлађење, а крајем месеца јако отопљење и температуре око 20 степени“, казао је Ристић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here