Струја скупља од 1. септембра, познато и колико тачно

1126
Фото: Pixabay

Струја ипак поскупљује. Савет Агенције за енергетику је на данашњој седници, на захтев ЈП ЕПС Београд, дао сагласност на одлуку о цени електричне енергије за гарантовано снабдевање.  – преноси портал 021.rs


„Просечна цена електричне енергије за купце који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама (домаћинства и мали купци), утврђена на основу максимално одобреног прихода и предвиђених количина електричне енергије за продају купцима на гарантованом снабдевању, износи без пореза и такси 8,144 дин/кWх и већа је у односу на постојећу просечну цену за 6,5 одсто“, наведено је у саопштењу Агенције за енергетику.

Нова цена за гарантовано снабдевање примењиваће се од 1. септембра 2022. године.

Председник Александар Вучић изјавио је данас да када буде посекупела струја да ће то бити минимално повећање које неће угрозити животни стандард грађана, чак ни оних најсиромашнијих.

Он је казао да држава жели да највећи терет кризе преузме на себе и додао да је сада цена струје на берзи око 540 евра по мегават сату, док је код нас за грађане готово 14 пута мања.

„И што се тиче гаса, ми смо рекли да ће то бити минимално повећање цене (девет одсто), то је невероватно имајући у виду да су у појединим зељама цене гаса скочиле за 350 до 1.000 одсто, код нас на испод 10 одсто за грађане. Трудимо се и за фирме и фабрике држимо најбоље услове, јер хоћемо и даље да привлачимо све стране инвеститоре“, рекао је Вучић.

Министарка рударства и енергетке Зорана Михајловић изјавила је раније да струја мора поскупети, те да је то став министарства на чијем је челу, али и Фискалног савета.

„Спремили смо уредбу за енергетски угрожене купце, да обезбедимо она домаћинства која не могу да плате електричну енергију“, наводи Михајловић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here