Tehnički pregled skuplji, ko bude vraćen mora za tri dana da otkloni nedostatke i dođe ponovo

702
Foto: 021.rs

Pre nedelju dana počela su da se primenjuju nova pravila o registraciji automobila. Vozači su odahnuli, jer su merenja emisije izduvnih glasova i ovalnosti kočionih diskova pomereni za dve godine.


Ipak, po novom pravilniku, kompletan tok tehničkog pregleda se snima, a mnogi su i poskupeli. Uvođenjem kamera dokazuje se da je vozilo zaista i pregledano propisanim postupkom tehničkog pregleda, kaže za RTS pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Na pitanje da se pojedini vlasnici vozila žale da ih vraćaju zbog neispravnih pokazivača pravca ili naprslog fara, Stamatović podseća da Pravalnik o motornim vozilima kaže da svetlosna signalizacija mora biti ispravna.

Tvrdi da niko zbog sitnih oštećenja ili ogrebotina na karoseriji neće biti vraćen i apeluje na vozače da provere i poprave nedostake na svojim vozilima zbog kojih bi mogli biti vraćeni sa pregleda.

– Prvih dana primene novih pravila bilo je nedoumica, ali se sada vlasnici vozila unapred jave i pripreme, tako da uglavnom nema problema i vraćanja sa linije tehničkog pregleda – kaže vlasnik jedne beogradske stanice za tehnički pregled Branislav Jović.

On je objasnio da se sada čitav postupak pregleda ispravnosti vozila snima sa dve kamere, osim pregleda donjeg postroja koji se obavlja u kanalu, a snimci se čuvaju godinu dana.

– Snimanje nije donelo nikakve novine. I do sada su vozila morala da budu tehnički ispravna. Sitni nedostaci poput malih ogrebitina i naprsnuća na ukrasnim delovima i do sada su bili dozvojeni i nisu predstavljali problem, jer ne utiču na bezbednost vozila i saobraćaja, što je dopisom MUP-a još pre tri godine razjašnjeno – rekao je Jović.

Dodao je da je jedini problem sada to što vozila koja se vraćaju sa tehničkog pregleda moraju za tri dana da otklone nedostatke i dođu ponovo.

– Stranke same mogu da iskontrolišu da li radi svetlosna signalizacija, da li ima tečnosti za stakla. Mi ovde u toku tehničkog kad utvrdimo da tečnosti nema ili prskalice ne rade, onda dođemo u situaciju da je vozilo tehnički neispravno zbog nedostatka tečnosti. Zato vozači treba sami da provere da li imaju prvu pomoć, svetloodbojni prsluk, sigurnosni trougao, uže za vuču, sijalice – podeća Jović.

Napominje da je sasvim logično da vlasnici vozila provere da li rade sijalice, jer je tehnički pregled tu da se utvrdi činjenično stanje, a ne da se otklone nedostaci.

Jović je istakao da po izmenama Pravilnika o podeli motornih vozila sva vozila proizvedena nakon prvog januara 2015. godine moraju zadovoljiti normative o kvalitetu izduvnih gasova koje je dao proizvođač, a da vozila starija od tog datuma imaju dve godine vremena da se uklope u normative.

– Vozila čija snaga motora je do 73,5 kilovata ne smeju preći gornju granicu emisije izduvnih gasova od 3,22, ako su dizel motori, odnosno benzinski od 0,3 ugljen monoksida pri slobodnom hodu u leru ili 0,2 na 2.000 obrtaja u minutu. To važi za vozila proizvedena do 2015. godine i ukoliko nisu poznati standardi koje je proizvođač propisao – rekao je Jović.

Dodao je da je prvih dana bilo nedoumica u pogledu novih pravila koja su stupila na snagu 5. jula.

– Ali, sada se vozači unapred jave, tako da ih pripremimo, pa uglavnom nema problema i vraćanja. Jedino ako se dogodilo nešto na šta oni ne mogu da utiču poput kočnica i onoga što mi gledamo iz kanala, a što oni ne mogu da primete – kaže Jović.

Naglasio je da otkad je došlo do pomeranja rokova za primenu normativa o kvalitetu izduvnih gasova, gotovo sva vozila koja su došla na tenički pregled su u granicama dozvoljenih vrednosti.

– Ima po neko kod koga nije sve u normativima, ali se tu ne radi o katalizatoru ili DP filteru, nego je reč o stanju motora, odnosno o diznama, turbini i sličnom – objasnio je Jović.

Zašto je pregled poskupeo?

Govoreći o poskupljenju tehničkog pregleda, koji se kreće od 3.600 do 7.000 dinara, Branko Stamatović ukazuje da je to odluka samih preduzeća koji se time bave, naglašavajući da tržište određuje cene.

– Vlasnici pregleda su morali da unaprede svoju opremu, pa je pored kamera trebalo uvesti još neke sisteme kao što su merenje ovalnosti kočionih diskova i emisije izduvnih gasova, usaglasiti dimenzije objekta u kome se pregled obavlja, srediti prilazne puteve i obezbediti posebnu prostoriju za kontrolore – naglašava pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

 

– Cene su po mojim saznanjima za 10 do 15 odsto povećane. Mnogo faktora na to utiče, a jedan od njih je što ako je neko vraćen s tehničkog da otkloni nedostatke na vozilu, kada ponovo dođe u roku od tri dana moramo da mu odredimo novi termin koji ne naplaćujemo, ali oduzimamo termin nekog drugog vozila, tako da se smanjio broj vozila koje možemo da uradimo za jedan radni dan – rekao je Branislav Jović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here