Тржиште хране стабилно, борба с инфлацијом остаје приоритет

Уредба Владе Србије о ограниченим ценама основних животних намирница је на снази до 28. јуна.

98
Foto: Canva

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је данас да је тржиште хране стабилно, а снабдевеност добра, те да борба с инфлацијом остаје приоритет, додајући да се пад инфлације очекује у другој половини године.


Уредба Владе Србије о ограниченим ценама основних животних намирница је на снази до 28. јуна.

„Када говоримо о тржишту хране и у неким много тежим временима – на почетку ковида када је била сложенија и компликованија ситуација, када говоримо о заустављању неких производних процеса, прекидима неких дистрибутивних ланаца – ми смо имали добру снабдевеност тржишта”, рекла је Матић.

Како је истакла, не морамо да бринемо о нашем тржишту.

Матић је указала да је, пре свега, највећа брига увезена инфлација, тако да борба с инфлацијом остаје приоритет.

Она је рекла и да увезена инфлација није само наша брига, јер и Европа и свет покушавају да је стабилизују, док је оно што у највећој мери доприноси скоку инфлације, проблем са енергентима.

„Поред мера које предузимамо као држава, НБС и Министарство финансија, и уредбе су биле у циљу заштите потрошача и контроле инфлације”, подвукла је министарка, преноси PTC.

Навела је да ће поново робне резерве реаговати са додатних 23.000 тона брашна ка пекарској индустрији по субвенционисаним ценама од 33 динара по килограму, како би се тржиште заштитило.

Она је рекла и да су цене меса у Србији и пре кризе, рата у Украјини и ковида биле више него у региону, из бројних разлога.

„Скок цена енергената и житарица утуче на цене меса, а и ограничавање цена неког меса може имати последично неку везу. Ми немамо велики сточарски фонд, то такође утиче”, рекла је Матић.

Навела је и да је стање у робним резервама добро и под контролом.

Када су у питању цене, очекује се да од половине године крене стабилизација, а са падом инфлације почеће се, каже, у другој половини године.

Министарка је додала и да је девизни прилив од туризма ове године 43,5 одсто већи у односу на прошлу годину, а у 2021. остварена је, каже, најбоља туристичка сезона, са девизним приливом од преко 1,5 милијарди евра.

Подсетила је и да су ваучери за одмор у Србији подељени, те додала да очекује да ће, од септембра, са Министарством финансија успети да обезбеде бар још један контингент тих ваучера.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here