Tržište nekretnina u Vojvodini – visoke cene, ali i velika potražnja

780

Interesantna dinamika kupoprodaje na domaćem tržištu nekretnina poslednjih meseci pokazuje da uprkos visokim cenama kvadrata postoji velika potražnja za stanovima. Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Vojvodina prednjači u odnosu na ostale delove zemlje – samo u julu 2021. godine prodato je više od 4.000 nepokretnosti.

Zanimljivo je da su najtraženiji stanovi u Novom Sadu, kao i kuće na Fruškoj gori. Istraživali smo koliko koštaju stanovi u Vojvodini, gde su najjeftinije nekretnine i da li je pravi trenutak za kupovinu stana.

Veliko interesovanje za novogradnju u Novom Sadu

Sasvim očekivano, u Vojvodini je najveće interesovanje za stanove na teritoriji Novog Sada, gde su ujedno zabeležene i najviše cene stambenog kvadrata. Prosečna cena u novogradnji iznosi oko 1.290 evra po metru kvadratnom, premda u zavisnosti od lokacije može da bude i značajno viša. Tako su najskuplji stanovi u blizini Sajmišta, gde i za starogradnju treba izdvojiti oko 2.000 evra po kvadratu, kao i u blizini Spensa i na Podbari – oko 1.600 evra po metru kvadratnom. Za kupce sa skromnijim budžetom nešto je povoljnija cena stanova u Veterniku, na Satelitu i Adicama, gde u proseku stambeni kvadrat košta oko 1.000 evra.

Što se ponude tiče, izbor stanova u Novom Sadu je veliki. Samo prošle godine je završeno ukupno 4.130 novih stanova. Međutim, iako se mnogo gradi, sasvim je izvesno da će poskupljenje građevinskog materijala diktirati cene i u narednom periodu. Prema mišljenju analitičara i agenata za nekretnine, novi stanovi će biti još skuplji.

Zanimljiv je podatak da trend rasta cena nije zaobišao ni stanove u starogradnji, pa stoga ne treba da iznenadi što kupci pokazuju veće interesovanje za novogradnju, jer za isti novac mogu da kupe novi stan. Kada su u pitanju kuće, prema podacima RGZ-a, samo u prvoj polovini 2021. godine u Srpskoj Atini je prodato ukupno 528 kuća, od kojih je najjeftinija koštala 3.000 evra, a najskuplja 420.000 evra.

Niže cene stanova u manjim gradovima Vojvodine

Što se tiče nekretnina u drugim, manjim vojvođanskim gradovima, izvesno je da postoji potražnja, a cene nisu visoke kao u Novom Sadu. Primera radi, prosečna cena stana u Zrenjaninu iznosi oko 980 evra, u Vršcu 890 evra, dok je u Subotici oko 600 evra. “Najbližu” cenu novosadskih stanova imaju nekretnine u Pančevu, gde stambeni kvadrat košta u proseku oko 1.000 evra. U Somboru su nešto jeftiniji stanovi i mogu se kupiti za 480 evra po kvadratu. Kada je u pitanju Bačka Palanka, prosečna cena nekretnina je oko 500 evra.

Porast stanogradnje nije evidentiran samo u Novom Sadu. Zanimljivo je da se pored većih gradova kao što su Pančevo ili Subotica, dosta gradi i u manjim mestima. Statistika, ali i svedočanstva iz prakse pokazuju da se u Bačkoj Palanci grade sve veći stanovi, pa je tako u prošloj godini prosečna površina prodatih stanova novogradnje bila 63 metra kvadratna. Poređenja radi, u 2019. godini je prosečna površina bila 59m2.

Vikendice na Fruškoj gori kao vredna investicija

Prošlogodišnji trend kupovine kuća i vikendica na Fruškoj gori, koji je nesumnjivo pojačala pandemija, aktuelan je i u ovoj godini. Veliki broj kupaca iz zemlje, ali i srpske dijaspore, ulaganje u nekretnine na planinama i banjama vidi kao sigurnu investiciju. Zapravo, prema podacima RGZ-a u protekloj godini je Fruška gora bila prva po broju prodatih nekretnina – u celoj zemlji je prodato oko 1.400 vikendica, od čeka su 882 bile na ovoj sremskoj planini.

Među popularnijim lokacijama je Stražilovo, dunavska oblast, kao i predeo oko Beočina. Na teritoriji Novog Sada, a najviše u delu prema Iriškom vencu i Sremskoj Kamenici, ukupno je prodato 77 vikendica. U Inđiji je prodato 176 vikend kuća, skoro dvostruko više nego godinu ranije. Interesovanje za vikendice u ovoj opštini ne jenjava, pa je tako samo u prvoj polovini 2021. godine prodato 106 vikendica.

Premda je prodaja kuća za odmor na Fruškoj gori duplirana u odnosu na prethodne godine, potražnja nije značajno povećala cene. U zavisnosti od lokacije i kvadrature, vikendicu sa dvorištem moguće je kupiti i za manje od 20.000 evra. Najjeftinije plaćena kuća bila je 1.500 evra, dok je najskuplja stajala čak 200.000 evra.

Kakvo je stanje sa zakupom stanova?

Kada je reč o izdavanju stanova, najveće interesovanje vlada za zakupom garsonjera i manjih stanova u Novom Sadu, kao i vikendica na Fruškoj gori. Potražnja stanova u Srpskoj Atini je primetno porasla u odnosu na prethodnu godinu, a došlo je i do blagog porasta cena. Više mesečne kirije su zapravo uobičajene za ovo doba godine zbog studenata koji traže stan.

U zavisnosti od opremljenosti i lokacije  garsonjera se može zakupiti već za 100 evra, a najviše 250 evra. Stanovi u zgradi imaju višu cenu od dvorišnih, a među oglašenim nekretninama i ima mnogo precenjenih. Vlasnici koriste sezonu za izdavanje stanova da podignu stanarinu na osnovu lokacije, pa tako nije retkost da kirija za prosečno opremljenu garsonjeru u zgradi bez lifta traže i više od 200 evra.

Potražnja za zakupom nije mala ni kada su u pitanju veći stanovi, sa dve ili tri sobe, koji ne prelaze 100 kvadrata. Za iznajmljivanje ovakvih stanova u Novom Sadu u proseku mesečno treba izdvojiti oko 500 evra, mada se na manje atraktivnim lokacijama mogu iznajmiti i za 350 evra.

Što se tiče iznajmljivanja vikendica na Fruškoj gori, na ceni su naročito brvnare. U zavisnosti od kapaciteta ove kuće za odmor mogu se zakupiti i za 300 evra po danu.

Da li je pogodan trenutak za kupovinu stana ili kuće?

Kada se uzme u obzir statistika i najavljena poskupljenja građevinskih materijala, stručnjaci iz oblasti nekretnina su saglasni oko jednog – kupovinu stana ne treba odlagati. Premda su cene više nego prethodnih godina, sasvim je izvesno da će zadržati tendenciju rasta. Za one koji žele da investiraju novac i da imaju donekle sigurno ulaganje, kupovina stana ili vikendice može biti dobro rešenje.

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here