U četvrtak nacrt sporazuma, EU od Srbije zahteva priznanje Kosova?

36
Foto: Ilustracija (RTV)

Beograd nije upoznat s tim da će u četvrtak u Briselu delegacijama Prištine i Beograda biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodaje da je uveren da će, ukoliko bude takvog predloga, predsednik Aleksandar Vučić odgovoriti u skladu sa državnim i nacionalnim interesima.


„Večernje novosti“ su sinoć objavile, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koja u četvrtak putuje na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sedištu Evropske unije biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od Srbije.

Dačić kaže da je veoma čudno da se sada govori o nacrtu nekog dokumenta, jer Vučić neće u četvrtak ići u Brisel, te dodaje da bi takav dokument služio za dodatni pritisak na predsednika Srbije.

„Predstavljanje tog dokumenta sada u ovoj fazi dijaloga bi predstavljalo iznenađenje, naročito zato što nije najavljeno da će se to desiti, ali ništa nije nemoguće. Čudno je da to sada rade, kada Vučić nije prisutan tamo, njemu su najavili da će nastavak dijaloga biti u septembru“, rekao je Dačić.

Kako kaže, ukoliko bude takvog dokumenta, on bi služio tome da se dobije na vremenu kako bi se izvršio dodatni pritisak na Vučića, i spolja i iznutra.

„Spolja razni faktori koji bi hteli da iskoriste za ucene, da Srbija mora da prihvati takav dokument jer inače ne bi imala svetlu evropsku perspektivu, a i na unutrašnjoj političkoj sceni ima onih koji pomažu takvim pritiscima organizovanjem raznih demonstracija i nasilja na ulicama… To su dve strane jedne iste medalje. Žele da se sve vrati na staro stanje“, rekao je Dačić.

Oops...
Slider with alias delicija not found.

 

Ucenjivanje će biti ulazak Srbije u EU, kaže Dačić, jer se govori o tome da pravno obavezujući sporazum mora da usledi pre nego što se otvori put Srbije ka članstvu u EU.

Ističe da je siguran da će, ako bude takvog predloga dokumenta, Vučić upoznati javnost sa njegovim sadržajem i da će njegov odgovor biti u skladu sa nacionalnim i državnim interesima.

Navodi da srpska stana nije obaveštena o nekom dokumentu na dnevnom redu u četvrtak, već da su to tehnička pitanja, poput pitanja raseljenih, ekonomije…

Upitan da li SAD i EU dogovaraju poteze kad je reč o kosovskom pitanju, Dačić odgovaara da ne bi mogao da kaže da postoji zajedničko i koordinirano delovanje, već, naprotiv, pritisci iz EU i zemalja poput Nemačke i Francuske da SAD marginalizuju u dijalogu.

„To nije novo, mogli ste da vidite sivh ovih meseci, oni su minirali sastanak koji je bio planiran u Beloj kući…“, rekao je Dačić.

Kaže da je očigledno da postoji nekoliko linija i tokova želja da se ostvari uticaj na tok dijaloga

Dodaje da će svakako rezultat bilo kakvog dogovora morati da prođe Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, što znači da će sve velike sile morati da daju svoje mišljenje o tome.

Govoreći o Evropolu i Prištini, kaže da Priština nije član Evropola, kao ni Srbija, jer to mogu biti samo članice EU, ali da do sada Priština nije imala radni aranžman sa Evropolom.

„Njihov najveći problem je sto sada više nemaju većinu u UN, 18 zemalja je povuklo priznanje. Danas od 193 članice UN, mogu da računaju najviše na 92 glasa“, kaže Dačić.

Kako kaže, Beograd i ne zna da li je dogovor o zaustavljanju kampanja povlačenja priznanja, odnosno zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, uopšte i postignut, budući da je srpsku stranu Ričard Grenel obavestio da se Priština saglasila, dok je Avdulah Hoti pre neki dan rekao da nisu obustavili tu kampanju.

„Imamo vesti da su se oni kandidovali u nekim međunarodnim organizacijama. Ali mi nemamo šta tu da sprečavamo jer oni ako se budu kandidovali, oni neće proći, osim ukoliko su neke organizacije na teritoriji Evrope, jer tu ne stojimo baš najbolje. Kad je reč o organizacijama na svetskom nivou, oni više nemaju većinu“, kazao je Dačić.


Pogledaj: EU ipak ostaje „zatvorena” za Srbiju


Dodaje, da, međutim, međunarodna zajednica nije reč rekla o izjavi Hotija i pitala da li se pridržavaju dogovora.

„To je krajnje bezobrazno i drsko“, rekao je Dačić.

On kaže i da nije tačno da je Priština sprečila dve zemlje s područja Pacifika da povuku priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova, što je sinoć izjavila ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Meljiza Haradinaj Stubla.

„Oni više ništa ne mogu da urade“, rekao je Dačić.

Dačić kaže da je Srbija po pitanju lobiranja suzdržana i da čeka da neko reaguje.

„Čekaćemo da imamo materijalni dokaz da li su se prijavili u neku organizaciju, da li je neka zemlja priznala Kosovo i mi ćemo naravno nastaviti dalje“, rekao je Dačić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here