U ponedeljak počinje isplata minimalca za turizam i ugostiteljstvo

254

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da u ponedeljak, 14. decembra, počinje isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, te da je reč o iznosu od dve milijarde dinara koji će biti isplaćen iz republičkog budžeta.


„Reč je o sektorskoj podršci za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent-a-kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima. Ta dodatna finansijska podrška značiće zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije korona virusa najviše ugroženi“, naveo je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je podsetio da je ovo šesti po redu minimalac koji dobijaju zaposleni u ovim sektorima u Srbiji, što znači da je pola poslovne godine u ovim preduzećima država pokrila isplatom zarada.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Ministar je istakao da je Poreska uprava objavila spisak od 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države. Na spisku se nalaze firme iz oblasti ugostiteljske i turističke privrede.

„Preduzećima će novac biti uplaćen na posebne namenske račune koje Uprava za trezor otvora za ovu svrhu“, naglasio je ministar Mali i dodao da je procedura za isplatu pojednostavljena, tako da je potreban samo jedan dolazak ovlašćenog lica privrednog subjekta u nadležnu filijalu Uprave za trezor.

Ministar je podsetio da su prethodno isplaćene subvencije hotelijerima u iznosu od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, za šta je izdvojeno 1,2 milijarde dinara.

Mali je rekao i da je u budžetu za narednu godinu predviđeno 500 miliona dinara za podelu vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, te je onda sasvim jasno da država planski i sistemski pokriva sektorske probleme u ovoj oblasti.

Ministar je podsetio da će ukupna izdvajanja države od početka godine za podršku privredi dostići šest milijardi evra, odnosno oko 700 milijardi dinara, kao i da je to jedna od najvećih paketa podrške u regionu.

„Krajem sledeće nedelje isplatićemo i pomoć od 5.000 dinara penzionerima, čime jasno pokazujemo da je naša država i na kraju godine, kada mnoge države prijavljuju iscrpljene resurse, likvidna i da su javne finansije pod kontrolom“, kazao je Mali.

Ministar finansija je rekao da je turizam u Srbiji najviše pogođen pandemijom korona virusa.

„Ali bez obzira na sve nedaće koje su nas snašle, pronašli smo potencijal u domaćem turizmu i turističkim destinacijama u zemlji, koje su doživele pravi bum“, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, i pored svih turbulencija koje su snašle kako svetsku, tako i srpsku ekonomiju, Srbija će uspeti da ostvari jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o privredi i zabeleži pad BDP-a od svega jedan ili čak i manje od jedan odsto.


Pogledaj: Koji kapitalni projekti su predviđeni lokalnim budžetom u 2021. godini?


„U uslovima ekonomske i zdravstvene krize ovih razmera, to je sjajan rezultat“, zaključio je Mali i pružio uveravanja da će se stvoriti uslovi za još veći i ubrzaniji privredni rast, očuvanje radnih mesta i životnog standarda stanovništva.

Ministarstvo finansija navodi da se na sajtu Uprave za trezor www.trezor.gov.rs mogu naći lokacije najbliže filijale te uprave i informacije o tome šta ovlašćena lica privrednog subjekta treba da ponesu od dokumentacije radi isplate sredstava subvencija.

[rev_slider alias=“slider-3“][/rev_slider]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here