U školske klupe zavisno od vakcinacije, sigurno određene restrikcije

"Nevakcinisanim studentima medicine ne može se dozvoliti da ulaze u bolnice"

564
Foto: Pixabay

Pojava novih varijanti korona virusa i obuhvat vakcinacijom ne dozvoljava da se u novu školsku godinu krene opušteno, izjavio je epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Batut Vladan Šaponjić, koji je članovima skupštinskog Pododbora za praćenje epidemije rekao da će školska godina gotovo sigurno početi uz određene restrikcije.


Šaponjić je ocenio da je organizacija nastave u školama „velika dilema i izazov“ pred početak školske godine, i dodao da postoji mogućnost da se daju određene privilagije vakcinisanima u smislu korišćenja zaštitnih sredstava tokom nastave, odlaska na ekskurzije i slično.

Naglasio je, takođe, da ne mogu sva deca da se vakcinišu, ali mogu njihovi roditelji i članovi šire porodice.

– Treba apelovati na roditelje školske dece da se što pre vakcinišu, a mi inače u populaciji odraslih do 50 godina imamo najmanji obuhvat vakcinacije, a to je uzrast većine roditelja dece školskog uzrasta. Ako bi se tu podigao obuhvat, mogli bi da se vratimo normalnom obrazovanju – ocenio je Šaponjić.

Kada je reč o studentima, rekao je da je stav „Batuta“ da treba uvesti restrikcije pohađanja nastave nevakcinisanima, ili da se traže testiranja na prisustvo virusa.

– Već imamo dostupne besplatne vakcine, nema nikakvog razloga da vakcinisani budu izloženi riziku tokom pohađanja nastave zato što je neko lenj ili ima predrasude pa neće da se vakciniše – takvi moraju da snose posledice, a studiranje nije obavezno – rekao je Šaponjić.

On je najavio da će „Batut“ predložiti Kriznom štabu i Ministarstvu prosvete da se pohađanje vežbi omogući vakcinisanim studentima, a da se od nevakcinisanih zahtevaju „makar antigenski testovi“ u određenim vremenskim periodima.

Ukazao je, takođe, da se nevakcinisanim studentima medicine ne može dozvoliti da ulaze u bolnice kao rizični prenosioci virusa na pacijente i osoblje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here