Укинут пројекат Јадар, стављена тачка на Рио Тинто у Србији – готово је

322
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Влада Србије донела је одлуку о прекиду сарадње са међународном рударском компанијом „Рио Тинто“, потврдила је 20. јануара премијерка Србије Ана Брнабић.


“Поништени су сви управни акти везани за Рио Тино, односно Рио Сава, све дозволе, одлуке, решења. Испунили смо све захтеве еколошких протеста, и ставили тачку на Рио Тинто у Републици Србији”, изјавила је председница Владе Србије, после седнице Владе Србије.

“Овим је што се тиче пројекта Јадар и Рио Тинта готово и сви захтеви су испуњени”, додала је.

Она је позвала све заинтересовани еколошке организације да јој се обрате.

“Позивамо их да дођу, да дођу преузму ове документе и нудим да мој тим, из мог кабинета, и секретаријата за послове, помогне у анализи ако помоћ буде потребна”, додала је Брнабић.

Брнабић је рекла да је на овај начин Влада Србије прихватила све захтеве, како је навела, еколошких организација окупљених око Еколошког устанка, Савеза еколошких организација Србије, платформе Акција и осталих, који су предати 12. јануара 2022.

„Рио Тинто“ је планирао да изгради рудник за експлоатацију руде литијум на западу Србије, а пројекат је назван „Јадар“.

Рио тинто није пружио довољно информација грађанима у долини Јадра, али ни Влади Србије, рекла је Брнабић.

“Молила сам их да побољшају комуникацију са локалном заједницом, ништа се није десило”, рекла је председница Владе Србије.

Компанија Рио Тинто је раније током дана саоштила да је забринута због изјава представника Владе Србије о потенцијалном стопирању пројекта.

„Посвећени смо развоју пројекта у складу са свим српским и међународним прописима и узимамо у обзир забринутост за животну средину коју је јавност исказала“, наводи се у саопштењу компаније 20. јануара.

Компанија је поручила и да „дискусије и дијалог засновани на чињеницама треба да буду основ сваке одлуке Владе Србије о развоју пројекта“.

Портпарол међународне рударске компаније Рио Тинто у Великој Британији саопштио је 19. јануара за Радио Слободна Европа (РСЕ) да та компанија „није контактирана око могућности поништења“ било каквих договора у Србији, где планира изградњу рудника литијума.

Компанија је навела да „остаје посвећена“ пројекту изградње рудника литијума и да постоје међународно признати механизми заштите инвестиција – који се односе и на сва улагања у Србији.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here