Upravni odbor AKS izglasao dvodnevnu obustavu rada advokata

Najavljen i veliki protest advokata i građana protiv stava Vrhovnog kasacionog suda

169
Foto: Tapanacorn

Advokati su, juče (16.10), blokirali saobraćaj u Dečanskoj ulici u Beogradu protestujući zbog promene stava Visokog kasacionog suda prema bankarskim sporovima. Ovo je 4. po redu protest zbog promene stava.


Takođe, upravni odbor Advokatske komore srbije izglasao je dvodnevnu obustavu rada advokata 20. i 21. oktobra, objavljeno je na nalogu komore na Tviteru. Odluku je donela predsednica AKS Jasmina Milutinović.

Samo pre nekoliko dana, grupa advokata podnela je zahtev za ocenu ustavnosti nedavne dopune pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda iz 2018. godine, koji se odnosi na pravo banke da klijentu naplati troškove obrade kredita.

Ocenu ustavnosti treba da da Ustavni sud Srbije, saopšteno je juče na konferenciji za novinare advokatskog protestnog odbora.

– Ovaj pravni stav je u suprotnosti sa dosadašnjom pravnom praksom, rekao je advokat Miroslav Živković.

Tom prilikom je najavljen i veliki protest advokata i građana protiv ovog stava 23. oktobra u Beogradu.

Sa druge strane, kako je rečeno iz Narodne banke Srbije, svaka banka ima pravo da pored kamate naplaćuje naknade i troškove, pod uslovom da su te naknade i troškovi uključeni u obračun efektivne kamatne stope odnosno u ukupnu cenu kredita, kako bi svaki klijent mogao da uporedi ponude različitih banaka.

U centralnoj banci kažu da je taj stav NBS dobro poznat javnosti i više puta ponavljan od samog početka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here