Uskoro izmena Zakona o upravljanju otpadom – baci se 250.000 tona hrane

169
Foto: Agroklub (Julijana El Omari)

Načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu zaštite životne sredine Radmila Šerović najavila je da će uskoro doći do izmena Zakona o upravljanju otpadom, što će otvoriti prostor da se posebnim pravilnikom o upravljanju biorazgradivim otpadom unapredi ova oblast, piše portal „Agroklub“.


U Srbiji se godišnje baca gotovo 250.000 tona hrane ili 35 tona po stanovniku. Samo u ugostiteljskom sektoru se naručuje oko 120.000 tona namirnica od kojih jedna trećina završi na deponiji gde oslobađaju velike količine štetnih gasova umesto da budu upotrebljene za proizvodnju energije, hrane za životinje ili komposta, rečeno je na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen projekat za odgovorno upravljanje otpadom od hrane koji zajednički sprovode NALED, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ i kompanija Esotron.

Istraživanje o poznavanju procedura za odgovorno upravljanje otpadom od hrane pokazala je da ugostiteljski objekti na dnevnom nivou prosečno proizvedu oko osam kilograma otpada od hrane, dok zdravstvene ustanove u kojima se priprema i služi hrana svakodnevno generišu čak tri i po puta više – do 28 kilograma, ističe se dalje u saopštenju.

 

Potrebna infrastruktura, zakonski okvir i podsticajne politike

Samo petina ističe da poznaje procedure za upravljanje tim otpadom. Oko 65 odsto ugostitelja i zdravstvenih ustanova u kojima se sprema i služi hrana sav otpad od hrane odvaja. S druge strane, 19 odsto firmi i ustanova priznaje da taj otpad baca u kontejner.

„Najveći broj ustanova u kojima se otpad od hrane ne zbrinjava na adekvatan način kao glavni preduslov da bi počeli da ga odvajaju navode potrebu postojanja odgovarajuće infrastrukture, obavezujućeg zakonskog okvira, ali i uvođenje podsticajne politike kojom bi se nagradilo pravilno upravljanje otpadom – umanjenjem poreza ili naknada za odnošenje otpada“, istakao je Slobodan Krstović, šef Jedinice za zaštitu životne sredine NALED-a.

Načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu zaštite životne sredine Radmila Šerović najavila je da će uskoro doći do izmena Zakona o upravljanju otpadom, što će otvoriti prostor da se posebnim pravilnikom o upravljanju biorazgradivim otpadom unapredi ova oblast. Pravilnik bi obavezao generatore otpada od hrane da ga predaju registrovanom operateru, što je jedan od predloga NALED-a.


Pogledaj: U Baču održana radionica na temu IPARD fondova

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here