Ускоро одлука о наставку ограничења цена основних намирница

151
Татјана Матић (Фото: Недељне новине, Pixabay)

БЕОГРАД – Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије, Татјана Матић изјавила је у уторак (18.01.) да Влада и ресорно министарство разматрају продужење Уредбе о ограничењу цена основних животних намирница, с обзиром на то да светски економисти процењују да се инфлација неће смирити ни у првој половини 2022. године.


Матић је у изјави за агенцију Тањуг истакла да се показало да је доношење Уредбе било исправно и да су је трговци у потпуности применили, уз напомену да је снабдевеност тржишта добра и да није дошло до појаве шпекулативних цена.

– У 2022. годину смо ушли са наслеђеном инфлацијом која је дошла са глобалног тржишта цена хране и сировина и она ће и у наредном периоду, а свакако у првој половини године, представљати највећи изазов – рекла је министарка.

Она је подсетила на то да је Влада донела ову уредбу како би, пре свега, заштитила социјално најугроженије слојеве нашег становништва, али и тржиште од неконтролисаног раста цена.

– У том смислу, сматрамо да би и у наредном периоду она требало да остане на снази, а у прилог томе, између осталог, говори и чињеница да први овогодишњи извештај организације УН за храну и пољопривреду показује да је у Европи у току 2021. године дошло до скока цена хране и сировина од 28,1 одсто – објаснила је министарка. Према њеним речима, светски економисти упозоравају на то да у 2022. години, пре свега, због и даље неизвесних пандемијских услова и све неизвесније климатске ситуације, не можемо бити велики оптимисти када је реч о ценама хране и сировина.

Министарка је рекла да су економисти Светске организације за храну и пољопривреду у извештају истакли да је током 2021. године дошло до рекордних цена, пре свега житарица, као и да је цена јестивог биљног уља порасла за 65,8 одсто у односу на 2020. годину.

– Сви ови подаци говоре да морамо бити додатно опрезни када је реч о тржишту сировина и хране, као и о њиховим ценама, које, на неки начин, и даље морају бити под будним оком Владе и свих одговорних – истакла је Матић.

Она је, одговарајући на питање на који временски период би се односила продужена уредба, навела да ће Влада ту одлуку донети на основу извештаја Светске организације за храну и пољопривреду и кретања на глобалном тржишту.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here