Usvojen novi pravilnik o imunizaciji

823

Srbija je prošle nedelje dobila novi Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, koji je stupio na snagu u četvrtak, 7. maja, dan pošto je objavljen u Službenom glasniku.


Svako ko ne bude poštovao odredbe ovog Pravilnika, biće kažnjen sa 50.000 do 150.000 dinara, s obzirom na to da je, u međuvremenu, minimalna kazna, koja je bila 30.000 dinara, povećana.

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika, prestao je da važi prethodni koji je poslednje izmene pretrpeo 2018. godine.

Novi dokument kao i stari, sadrži spisak bolesti protiv kojih je obavezna vakcinacija, a Pravilnikom je detaljno objašnjeno koje osobe treba da se vakcinišu koje su u posebnom riziku od nekoliko bolesti.

Obavezna vakcinacija protiv 11 bolesti

Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna imunizacija lica određenog uzrasta su – tuberkuloza, difterija, tetanus, dečija paraliza, veliki kašalj, male boginje, rubeola, zauške, hepatitis B, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b i oboljenja izazvana Streptokokom pneumonije.

Postoji sedam bolesti za koje je obavezna aktivna i pasivna vakcinacija osoba koje su u posebnom riziku da dobiju tešku kliničku sliku. Pored virusa gripa, tu su i hepatitis B, meningokokne bolesti, oboljenja izazvana Streptokokom pneumonije, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b, varičele i infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.

Na spisku za ove bolesti su trudnice, deca starija od šest meseci koja imaju hronična oboljenja pluća (uključujući astmu), hronične poremećaje kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju), šećernu bolest, gojaznost, bubrežnu disfunkciju, hemoglobinopatijom, hronične neurološke poremećaje, maligna oboljenja, deca sa presađenim tkivom i organima…

Ova vakcinacija namenjena je i osobama starijim od 65 godina, članovima porodice bolesnika u povećanom riziku, kao i osobama smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima, i kod dece, omladine i starih osoba smeštenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i zaposlenih u njima.

Pravilnik sadrži i plan nabavke vakcina sve do 2023. godine. Tako je, na primer, za ovu godinu planirana nabavka 400.000 vakcina protiv gripa, za 2022. za 50.000 više, a za 2023. – 500.000 vakcina.

Izmenjen i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Predlog izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, sa samo jednom tačkom izmene, usvojen je u Skupštini Srbije 10. maja. Tom izmenom, minimalna kazna za nepoštovanje propisane vakcinacije povećana je sa 30.000 na 50.000 dinara.

S obzirom na situaciju u kojoj je menjan, on će stupiti odmah na snagu čim se objavi u Službenom glasniku.


Pogledaj: SZO: Srbija među 50 zemalja po kvalitetu lekova i vakcina

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here