Влада подигла цену горива за седам динара, цене хране и даље замрзнуте

Цене појединих намирница замрзнуте и наредних 60 дана

286
Фото: Canva

Влада Србије усвојила је у четвртак измењену Уредбу о ограничењу висине цена деривата нафте којом се просечна велепродајна цена дизела и бензина увећава за по седам динара.


Ова Уредба важиће од ступања на снагу, 29. априла, до 31. маја ове године.

Како се наводи, Влада Србије усвојила је измењену Уредбу о ограничењу висине цена деривата нафте којом се просечна велепродајна цена деривата ЕВРО ДИЗЕЛ и ЕВРО ПРЕМИЈУМ БМБ 95 на територији Републике Србије увећава за по седам динара. Тиме су регулисане цене горива на пумпама и обрачунаваће се на другачији начин – „скупљи“ од досадашњег.

Како се додаје, привредни субјекти који обављају делатност трговине моторним и другим горивима на станицама за снабдевање превозних средстава у обавези су да наставе да испоручују ове деривате утакањем у погонске резервоаре превозних средстава и посуде за транспорт деривата нафте у максималној количини до 60 литара.

Чланови владе донели су одлуку о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте за 15 одсто од објављених усклађених износа на деривате нафте – оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља, а имајући у виду актуелну ситуацију са ценом сирове нафте на светском тржишту, као и њену тендецију даљег раста, која негативно утиче на макроекономску стабилност у земљи.

Цене основних намирница биће замрзнуте још 60 дана.

Влада Србије усвојила је на данашњој седници измењену и допуњену Уредбу о ограничавању цене основних животних намирница у циљу даље заштите тржишта, односно спречавања деформација у формирању цена наведених роба, које су изузетно важне за снабдевање потрошача, а нарочито сиромашнијих социјалних категорија, наводи се у саопштењу.

Влада је усвојила измењену и допуњену Уредбу о ограничавању цене намирница – шећер кристал у паковању од једног килограма, брашно тип Т- 400 глатко, у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, брашно тип Т-500 у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, јестиво сунцокретово yље у паковању од једног литра, свињско месо – бут.

Уредба ће се примењивати у трајању од 60 дана, од дана ступања на снагу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here