Влада усвојила измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом

Право стичу мајке за дете рођено 1. јануара 2022. године и касније

319
Ilustracija: RTV

Влада Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом, којим је родитељски додатак повећан са 100.000 на 300.000 динара.


Како је саопштено из владе, додатак се исплаћује једнократно и односи се на прво дете које је рођено 1. јануара 2022. године и касније.

Циљ измена и допуна јесте побољшање услова за задовољење њихових основних потреба, подстицаја рађања деце и пружања подршке материјално угроженим породицама, породицама са децом са сметњама у развоју, децом са инвалидитетом, као и деци без родитељског старања.

„Друга нова мера популационе политике је ново право које је дефинисано под називом право на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене зграде или стана по основу рођења детета“, наводи се у саопштењу и прецизира да право стичу мајке за дете рођено 1. јануара 2022. године и касније, под условом да је држављанин Србије и да има пребивалиште у Србији, као и да први пут стиче у својину породично-стамбену зграду или стан на територији Србије.

Право може остварити и мајка која је страни држављанин и има статус стално настањеног странца, ако је дете рођено на територији Републике Србије и/или је држављанин Републике Србије.

„Изузетно, у случају смрти мајке детета, право може остварити отац детета“, наводи се у саопштењу.

Влада Србије усвојила је и решење о престанку мандата директора полиције Владимира Ребића.

Чланови владе на данашњој седници усвојили су и Закључак о сагласности да министарство здравља предузме све мере из своје надлежности с циљем запошљавања најбољих 200 дипломаца медицинских факултета и 500 дипломаца средњих медицинских школа у здравственим установама у Србији.

Влада на тај начин, како се наводи, подржава најуспешније студенте који су својим радом, знањем и трудом постигли изузетне научне и академске резултате и омогућава им да наставе своје усавршавање у областима медицине у оквиру државног система здравствене заштите, као и да допринесе поправљању старосне структуре кадрова у здравственим установама.

На седници је усвојен Закључак о препорукама високошколским установама у вези са студентима који су постали родитељи и спречени су да прате наставу, извршавају предиспитне обавезе и полажу испите.

„У циљу подстицања наталитета и мотивацију студената да се определе за рађање деце, влада Србије препоручила је мере високошколским установама чији је оснивач Србија, а које се односе на услове за упис у наредну годину студија, број и термине испитних рокова, поступак мировања права и продужетка рока за завршетак студија“, наводи се.

Влада је усвојила и Закључак о сагласности да се прихвате потврде о потпуној вакцинацији против корона вируса, које издају надлежни органи или установе Кубе и Мауританије и дозволи улазак у Србију особама која поседују потврде које издају надлежни органи или установе тих држава без негативног ПЦР или антигенског теста.

„Наведена одлука о реципроцитету односи се на вакцине АстраЗенека, Синофарм, Фајзер Бионтек, Јансен, Модерна, Синовак и Ковишилд“, наводи се у саопштењу владе Србије

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here