Vučić najavio početak gradnje nacionalnog stadiona

"Biće lepši i spolja i iznutra od Alijanc arene!"

259
Foto: Ministarstvo finansija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će pre kraja godine započeti izgradnja Nacionalnog stadiona.


Vučić je rekao da će stadion biti „prava lepotica, lepša od Alijanc arene“.

„Pre kraja godine sve treba da završimo i da krene izgradnja. To će biti lepotica, smem da vam kažem danas, lepša od Alijanc arene. Neće biti toliko veliki stadion, ali biće lepši i spolja i iznutra. To će biti jedan potpuno novi deo grada, pravi razvojni projekat za opštinu Surčin, ali i za celu Srbiju“, rekao je on.

Nedavno je i selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi govorio o ovom objektu.

„Ovde nije stvar da li neko zaslužuje ili ne, to je jednostavno moranje. Jedna zemlja mora da ima Nacionalni stadion ili objekat reprezentativnog kvaliteta, nešto što Evropa ima. Vidimo da su zemlje u okruženje uspele da naprave velelepna zdanja. Srbija, zaslužila ili ne, u moranju je da ga ima. Takođe je u planu da se sazida administrativni centar FSS. U fazi smo traženja lokaliteta. Na stolu je papirologija, FSS traba da odluči gde i kako. Novac nije problem, a FSS mora da ima administrativni centar u skladu sa onim što traže FIFA i UEFA“, naveo je Stojković.

Stadion će zauzimati površinu od 32 hektara, a kapacitet će mu biti 52.000 mesta, uz mogućnost obezbeđivanja dodatnih 8.000 privremenih (pomoćnih) mesta radi ispunjavanja kriterijuma koje propisuju FIFA i UEFA za velike i značajne fudbalske događaje. Dakle, do 60.000 gledalaca.

Nacionalni fudbalski stadion je planiran kao multifunkcionalni objekat, sa pratećim sadržajima. Od pratećih javnih sadržaja, na 15 hektara planirana je gradnja sportske akademije, sportskog muzeja, izložbenog prostora i galerije, kao i zdravstvenog centra.

Planirani prateći komercijalni sadržaji obuhvataju poslovni i kancelarijski prostor, kongresni prostor, prodavnice suvenira i sportske opreme, tržni centar, salone zabave, restorane, kafeterije i dr.

U centralnom delu Nacionalnog fudbalskog stadiona nalaziće se fudbalski teren, sa instalacijom za grejanje i/ili sistemom za njegovu zaštitu odnosno pokrivanje.

Za gledaoce i posetioce predviđen je i zdravstveni centar sa obezbeđenim pristupom za vozila hitne pomoći.

Kako je ranije rečeno, u izgradnju stadiona biće uloženo oko 250 miliona evra.

Kako je ranije najavljeno, stadion će zauzimati površinu od 32 hektara.

Prostornim planom je planirano da kapacitet stadiona bude 52.000 mesta, uz mogućnost obezbeđivanja dodatnih 8.000 privremenih (pomoćnih) mesta radi ispunjavanja kriterijuma koje propisuju FIFA i UEFA za velike i značajne fudbalske događaje. Dakle, do 60.000 gledalaca. Maksimalna visina planiranog objekta stadiona je 55 metara.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here