Вучић: „Наредних осам месеци је критично“ – Вечерас се обраћа уживо

Председник Србије Александар Вучић вечерас од 20:50 о свим актуелним темема

968
Izvor: Tanjug/SNS

Председник Србије Александар Вучић обишао је завршне радове на Кули Београд. „Овакав поглед тешко да негде у Европи може да се понуди“, рекао је Вучић приликом обиласка куле, додавши да мисли да су сви грађани данас задовољни и срећни овим пројектом.


Вучић је затим говорио о тренутној ситуацији у Србији и свету и томе шта чека нашу земљу.

„Две и по године траје криза у свету, две и по године откако је кренула корона. Пре тога имали смо проблема са мигранстком кризом и највећим поплавама. Ова здравствена криза није само одузела животе хиљаде људи. Имамо и економску кризу која је погодила цео свет. Када је било затварања, ми смо то издржали и то много боље од земаља које су много снажније од нас, али зато што смо успели да отворимо 250 нових фабрика које су углавном извозно оријентисане и самим тим су поправиле стање нашег спољнотрговинског биланса и самог БДП-а“, рекао је председник.

Изјавио је да је наредних осам месеци је критично за све нас.

„То су критични месеци за нас. Зашто помињем да је и август чак критичан, зато што имамо већ проблема са водоснабдевањем због суша, јер никада хидрологија није била лошија. Не могу барже да нам довозе угаљ, пошто је дубина Дунава на 1, 7 до 1,8 метара и немогуће је наћи велике бродове са газом до метар. То прави муке у производњи струје и воде и свега другог. Не бисмо данас увозили струју да имамо нормалну хидрологију, рекао је Вучић.

Каже да финансијски морамо да будемо спремни јер увозимо и сада струју, пошто сви користе климу, што је сада и нормално.

„И август ће за нас бити тежак јер ћемо морати да радимо на новим откривкама,па ћемо неколико данас или најмање две недеље имати нижу прозиводњу угља. Зато угаљ увозимо на све начине и користимо све могуће камионе и возове.

За грађане је важано што ће има држава обезбедити сугурност по питању њиховог животног стандарда и планова, поручио је Вучић.

О ценама струје и гаса

Председник је изјавио да када буде поскупела струја, да ће то бити минимално повећање које неће угрозити животни стандард грађана, чак ни оних најсиромашнијих.

Он је казао да држава жели да највећи терет кризе преузме на себе и додао да је сада цена струје на берзи око 540 евра по мегават сату, док је код нас за грађане готово 14 пута мања.

„И што се тиче гаса, ми смо рекли да ће то бити минимално повећање цене (девет одсто), то је невероватно имајући у виду да су у појединим зељама цене гаса скочиле за 350 до 1.000 одсто, код нас на испод 10 одсто за грађане. Трудимо се и за фирме и фабрике држимо најбоље услове, јер хоћемо и даље да привлачимо све стране инвеститоре“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да Србија утискује гас у мађарска складишта гаса за наше потребе, као и да смо повећали резерве гаса у Банатском Двору на 243 милиона кубних метара, што је само седам милиона мање од максималног капацитета од 250 милиона, који ће ускоро бити попуњен.

Вучић је подсетио да је Србија обезбедила од Русије две милијарде кубика гаса по повоњијој цени односно за 700 до 750 милиона евра, а да би нам за додатну недостајућу милијарду кубика гаса по овим ценама – око 2.400 евра за 1.000 кубика плус додатни трошкови што је око 3.000 евра, било потребно најмање три милијарде евра за једну милијарду.

„Када бисмо све куповали на тржишту то би било скоро 10 милијарди евра. Зато разумете зашто је Европа у страху, као и сви остали“, нагласио је Вучић.

Он је најавио да ће вечерас говорити о новим мерама на телевизији ПИНК у термину од 20:50 часова. Председник Србије Александар Вучић биће вечерас ексклузивни гост ТВ Пинк и ТВ Вести.

О ценама хране

Вучић је поручио и да ће цене хране и основних намирница бити под контролом, као и да цена хлеба Сава у наредном периоду неће много поскупети (са 49 динара), то јест да неће прећи 53 или 54 динара.

„Што се тиче хране, уља и шећера… све ћемо држати под контролом. Хлеб ће само минимално да расте и можда брашно. Али, тако да основни хлеб Сава који ће бити 50 и нешто динара, што не значи да ће бити 59 динара, већ 53 или 54 динара када за то дође време“, рекао је Вучић.

Нагласио је да ће то бити убедљиво најјефтинији хелб у целој Европи.

„И то ћемо да држимо под контролом због најугроженијих категорија становништва“, рекао је Вучић.
О повећању пензија

У вези повећања пензија, подсетио је да ће до јануара оне порасти 20 одсто.

„За све ово морате да имате обезбеђене јавне финансије“, истакао је, додавши да не могу да буду повећане ако немамо раст.

„Морамо да улажемо у велике пројекте, попут овог, попут пруга и свих других инфраструктурних пројеката. Да немамо проблема са солвентношћу, али да немамо проблема ни са ликвидношћу. Видели сте и колико су се задуживали Мађари, Румуни, Грци…“, рекао је Вучић.

Истакао је да се Србија није одрекла ниједног пројекта.

„За нас је важно да наставимо да градимо аутопутеве, пруге, научно-технолошке паркове, ускоро крећемо у изградњу инфраструктуре стадиона између Новог Београда и Сурчина, ту ћемо изградити најмодернији отворени стадион, један од најлепших у свету. У Крагујевцу и Нишу крећемо са изградњом нових велелепних стадиона. Градимо одбојкашки и борилачки национални центар, идемо ускоро и на изградњу много нових базена, да вратимо и учинимо ватерполистима све што је могуће, у свим другим областима“, рекао је.

Што се тиче Војске Србије, разлика у наоружању и опремљености у односу на ону војску каква је била пре 10 година, Вучић је истакао да „то нису исте војске“.

„Ми ћемо за месец дана бити опремљени најмодернијим хеликоптерима за гашење пожара на свету“.

Вучић је рекао и да су ствари попут ефискализације и ефактура јако значајне за развој наше земље.

1 коментар

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here