Вучић: Од четвртка не извозимо пшеницу, брашно, кукуруз и уље

Он је рекао да је у протекла 24 сата дошло до великих поремећаја у свету.

267
Foto: Tanjug

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија бити у великом проблему уколико ЕУ забрани увоз свих енергената из Русије и да је НИС већ у потрази за увозом нафте из трећих земаља, а да је Влада донела одлуку да се држава, уколико до тога дође, одриче царинских дажбина (за ту нафту). Вучић је рекао да од четвртка неће бити извоза брашна и пшенице и кукуруза и уља.


Он је рекао да је у протекла 24 сата дошло до великих поремећаја у свету.

Србија је у проблему ако ЕУ забрани увоз свих енергената, јер немамо куда да добијемо – не може нафта ни гас да с неба падне, рекао је Вучић.

Већ тражимо одакле бисмо то могли да набавимо, и већ смо реаговали са НИС која тражи увоз из трећих земаља и донели смо одлуку – припремљена је одлука Владе о изузимању одређене робе од плаћања царинских дажбина у 2022. години и то ће се односити, уколико буде било потребе, на нафту из трећих земаља – ту на царини немамо велике приходе, одричемо се као држава тога, да бисмо обезбедили пуну снабдевеност тржишта, рекао је гостујући на ТВ Б92.

Рекао је да се сада „налазимо у кризи највећој од 1945. године“.

Вучић је рекао да од четвртка неће бити извоза брашна и пшенице и кукуруза и уља. Претходна два дана је толико скочио извоз пшенице и брашна, да морамо да забранимо, навео је.

Како је додао, припремљена је одлука да пољопривредницима на пумпама НИС-а у наредних месец и по дана буде субвенционисано гориво.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here