Вучић: Пензије од јануара веће за 18,2 одсто, просечна плата у марту 710 евра

599

Председник Србије Алексанадар Вучић изјавио је да ће пензије до 1. јануара 2023. године бити повећане највероватније за 18,2 одсто. Најавио је и значајно повећање минималца и плата у јавном сектору.


Вучић је на отварању дела обилазнице око Београда, рекао да је држава у претходном периоду штедела и да се није разбацивала парама пред изборе.

„Ко купује изборе, то му се увек врати“, рекао је Вучић и најавио повећање пензија, минималца и плата у јавном сектору.

Пензионери ће имати највеће повећање пензија у не знам колико деценија, суштински и реално. Из два наврата – једно до краја године, новембар или децембар, а друго од 1. јануара“, казао је Вучић и прецизирао да ће укупно повећање пензија износити 18,2 одсто, „као нам ММФ у потпуности одобри“.

Foto: Pexels

„Ми смо направили све своје рачунице и обезбедили паре“, додао је председник.

Вучић је најавио и да ће минимална зарада бити повећана за 12, 13, а можда и 14 одсто, али тако да не оптерети послодавце и не угрози долазак страних инвеститора.

Наиме, тај терет ће на себе преузети држава која ће за то годишње издвајати 300 милиона, објаснио је Вучић.

Председник је изразио очекивање да ће просечна плата у марту 2023. године износити више од 710 евра, а најавио је и „двоцифрено повећање плата у јавном сектору“.

Наставићемо да помажемо Звезди и Партизану, али порез мора да се плати

Вучић је рекао и да ће држава наставити да помаже Црвеној звезди и Партизану, али да ће Вечити ривали морати да испуњавају своје обавезе у року.

„Да ли ћемо помоћи? Помоћи ћемо на сваки начин… Водићемо рачуна да 91 одсто људи у земљи навија за та два клуба и да они имају значајан углед у Европи и свету. И да када носе имена наших фирми на дресовима у свету промовишу наша предузећа и снагу тих компанија“, рекао је Вучић.

Коментаришући недавни извештај министра финансија Синише Малог о државној помоћи Црвеној звезди и Партизану, Вучић је рекао да се у том документу видело да је та помоћ дистрибуирана фер и на равне части, али да је направљена грешка што се није довољно давало другим клубовима у Нишу, Крагујевцу, Лесковцу, Краљеву, Крушевцу, Зрењанину, Суботици или Панчеву.

Вучић је додао да је држава изашла са врло прецизним подацима по питању пореског дуга и да није могуће да неко не признаје постојање камате, јер је то састави део пореских обавеза, које ће морати да плате и Црвена звезда и Партизан.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here