Вучић: повећање плата у јавном сектору између 12,5 и 14 одсто

Струја постала проблем и лети

503

Председник Србије Александар Вучић рекао је да, иако држава није формално увела, до краја марта је на снази ванредно стање. “За нас су тих осам месеци најтежих у поређењу са свих претходних десет година“, казао је Вучић. Најавио је да ће плате у јавном сектору од 1. јануара бити повећане између 12,5 и 14 одсто.


Александар Вучић је гостујући на ТВ Пинк рекао да је струја постала проблем и сада док је лето те указао да држава сваког дана плаћа два до три милиона дневно за куповину струје.

Рекао је да не жели да плаши грађане, већ само да их информише о ситуацији и шта држава може, шта ради, и шта не зависи од нас.

Указао је да када се чује да министар привреде Немачке Роберт Хабек говори о мерама штедње, да Хановер искључује топлу воду у јавним купатилима, иако је то некоме смешно, показује да се ради о озбиљним људима који сагледавају будућност и разумеју шта долази.

„Ми се већ сада суочавамо са великом сушом која прави проблеме. Ми не бисмо увозили струју данас да нема суше, али плаћамо два милиона евра, некада и три, дневно јер нема воде у рекама, у Ђердапу…“, казао је Вучић.

Објаснио је да је цена струје на тржишту Европе данас достигла рекорд од 540 евра по мегават-сату, а наши грађани плаћају око 40 евра, што је 14 пута мање.

Истакао је да некада преузме држава део, код нас је то већи, а код других мањи.

„Ми смо преузели улогу да држава преузме готово све и то прави проблем у свим другим стварима“, објаснио је Вучић.

Вучић је указао да, ко има, на пример, ветропарк у Србији, не мора да продаје произведену струју ЕПС-у, већ може да је пласира на европском тржишту где је већа цена.

То је могуће, рекао је, јер је успостављено европско тржиште.

„Мораћемо да мењамо закон како би морали нама да понуде право прече куповине. Али отом потом. Ту ће ЕУ да протестује“, каже Вучић.

Истакао је да је Струја постала проблем и лети, јер имамо мого бољи животни стандард па имамо клима уређаје, а хидрологија „не ради“ уопште.

Суша, како је додао, разара нам кукуруз, који је посејан на 950.000 хектара.

„Крваримо на дневном нивоу за струју, а гас купујемо, додатне количине, које не иду редовно по руској цени то плаћамо и утискујемо у Мађарску. До сада смо обезбедили 650 милиона евра да бисмо купили 500 милиона кубних метара“, рекао је Вучић.

„Купили смо све што је могло да се купи од енергената у региону“

Председник Вучић је изјавио да је Србија купила од енергената све што је могло у региону да се купи, јер се припрема за зиму.

„Нема више где да се купи и све што смо могли да купимо у региону, купили смо и верујем да ћемо и угаљ да решимо са нашим кинеским пријатељима, али треба нам због баржи да порасте водостај Дунава, што се очекује крајем септембра или почетком октобра, када ће барже моћи да довуку угаљ из луке Констанце“, рекао је Вучић.

Каже да може угаљ да се довезе и карго возовима, али да су нам они већ пуни.

„Камионима исто увозимо све што можемо и из БиХ и из свих других делова бивше Југославије. Боримо се колико можемо“, нагласио је Вучић.

Поручио је грађанима да морају да буду свесни да држава крвари, али да се и даље не угрожавају финансије.

Напоменуо је да не би био проблем да у свету функционише тржиште капитала, али да то није случај.

„Свуда је инфлација, а новца нигде нема, нико не даје новац по ниским каматама, као да је Судњи дан“, рекао је Вучић.

Додаје да Руминија као чланица ЕУ добија новац по високим каматама од шест одсто, што су, наводи, ненормални услови, као и Мађарска и по још вишој камати.

„Ми имамо добру финансијску стабилност и одајем ту признање министру Малом, јер директно преговарамо са великим финансијским инвеститорима и успевамо да закрпимо одређене ствари. Следећа година ће нам бити најтежа за враћање дугова, јер нам тада доспева све од пре 10 година и рол овер који смо радили 2012. и 2013. за раније дугове. Тако да четири милијарде дугова ми морамо да вратимо следеће године. Све ћемо то да вратимо“, навео је Вучић.

Истакао је да мора да каже да грађани не треба да се љуте ако део од свега што је најавио не буде испуњено, по питању пројеката, енергената и хране.

Нисам сигуран ћемо моћи све рупе да покрпимо, додао је Вучић.

Повећање плата у јавном сектору између 12,5 и 14 одсто 

Вучић је најавио да ће плате у јавном сектору од 1. јануара бити повећане између 12,5 и 14 одсто.

„Направили смо планове да повећамо плате и много више. Ми очекујемо да плате од 1. јануара буду увећане између 12,5 и 14 одсто, што ће опет ће бити значајно више него што је међугодишња инфлација. Нигде друго неће толико расти примања на такав начин и да опет не угрозимо стопу јавног дуга“, рекао је Вучић.

Додао је да је то 700 милиона евра више из буџета уколико повећање плата буде 13 одсто.

„То је за јавни сектор, за лекаре, медицинске сестре, просветне раднике, полицајце, војнике итд. Гледаћемо да то иде и на 14 одсто, али то нам зависи од стопе раста и од преговора са ММФ-ом. Молим људе да се не наљуте ако то буде 12 или 12,5 одсто, јер тешко крваримо и да успевамо да то поднесмео само захваљујући добрим и чврстим јавним финансијама“, нагласио је Вучић.

Додао је да уколико буде добро ишло повећање је могуће и у децембру.

Вучић је истакао да земља не може да има убрзани раст када смањује плате и пензије јер је потрошња један од генератора раста и истакао да се зато и улаже у плате и пензије јер држава жели да један од стубова раста буде потрошња.

Вучић каже да је за државу важно повећање пензија од 19 одсто и додаје да ће део повећања ићи од новембра, а да ће се покушати да то буде и од октобра.

„Моје обећање пензионерима ако нас не удари све око струје, гаса и другог, ићи ће од октобра и то прво повећање од 9,6, 10 одсто и то ће добити у првој половини новембра за октобар. Ако не, идемо од новембра и добиће у првој половини децембра“, навео је председник.

Додаје да ће се до повећања од 19,3 одсто доћи од 1. јануара.

Како каже, ако Србија буде издржала и имала плус четири одсто ове године, кумулативно ће бити на плус 11.

Важно да се ниједан пројекат не прекине 

Александар Вучић је навео да су људи у Србији мање осетили последице рата у Украјини, него у свету и навео да жели да знају са каквим тешкоћама се држава суочава и то не својом кривицом и да имају разумевања за то ако не буде ишло све по плану.

„Желим да знају кроз шта пролазимо и да буду уз своју земљу“, рекао је председник и додао да жели само да људи имају разумевања за ситуацију примећујући да већина разуме.

Констатовао је да до сада није прекинут ниједан пројекат и да је важно да се ниједан пројекат не прекине.

„Имао сам састанак са својим најближим сарадницима и рекао сам им да не знам да ли је могуће да издржимо. Синиша Мали ме разуме, али други мало теже јер знам о чему причам, знам шта долази. Данас је цена гаса 2.300, данас је јул када гас нико не троши“, каже Вучић.

Појашњава да је то цена са берзе, холандске која је за целу Европу, а да са транспортом кошта 3.000 долара.

На питање да ли важи и даље наш уговор са Русијом, председник каже да важи још три године и да је тај уговор одличан, али примећује да важи за две милијарде кубних метара гаса.

„Цена између 350 и 370 важиће за нас, али за две милијарде кубних метара. Имамо фантастичну цену за те две милијарде, али за једну милијарду ћемо да платимо три пута више, односно имаћемо осам пута вишу цену“, каже Вучић

Србија ће годину завршити са 58 милијарди евра БДП-а

Председник наводи да ће Србија годину завршити са 58 милијарди евра БДП-а и да је он за десет година готово удвостручен.

„Ако обезбедимо овакве плате, стабилност и сигурност за људе, наставимо да градимо, ми смо на добром путу“, рекао је Вучић.

Додаје и да се мора борити за сваки пројекат, али и да се сачува стабилност.

„Трудићемо се и да приватни сектор оснажимо и ојачамо“, рекао је Вучић наводећи да приватници јачају државу, и да не би требало да државни сектор постане атрактивнији од приватног.

На питање да ли постоје планови за евентуалне рестрикције струје или гаса, ако нешто крене у свету како не треба, Вучић је рекао да он у „кукњави“ не жели да учествује и да се рестрикције извуку као једини наслов у медијима.

О протестима у Новом Саду

Александар Вучић је, коментаришући два протеста у последњих недељу дана у Новом Саду против усвајања ГУП-а да је увек то иста група која организује политичке протесте, додајући да му је, ипак, драго када види фотографије да у Нови Сад део њих одлази – брзим возом „Соко“.

На питање о прошлонедељном протесту због усвајања Генералног урбанистичког плана у Скупштини Новог Сада, када је реаговала и полиција, али и приватно обезбеђење, Вучић је навео да ту нема ништа спорно.

Када је реч о вечерашњем протесту у Новом Саду, констатовао је да му је драго што је видео да су неки из Београда у Нови Сад отишли – брзим возом „Соко“.

„Скупиле се странке, то су еколози, Не давимо Београд, многи други, више из Београда него из Новог Сада“, приметио је Вучић.

Указао је да постоји агресивна скупина људи, грађански оријентисаних, па чак и антисрпски, у жељи да се уведу санкције Русији, да се осуди РС, а Србија повуче са КиМ.

„Они су прилично агресивни, организовали су то вечерас, напали су и просторије СНС-а, због српске заставе и за то ће одговарати“, рекао је Вучић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here