Вучић: „Размишљамо да вртићи и јаслице буду бесплатни“

280

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија иде у добром смеру, те да разлику Србије над остатком света надокнађујемо.

Он је говорећи у интервјуу за Тањуг казао да се у Србији мења „губитнички менталитет“. – „Знам да ош много тога морамо да радимо и направимо. Безброј других ствари у инфраструктури“, рекао је он и додао да су направљени уговори за 10 или 11 ауто-путева. „Зато сад сви журе да заврше те путеве јер расту цене сировина“, појаснио је он.

Додао је да за десетак дана ће моћи да се иде брзом пругом за пола сата из центра Београда до Новог Сада. Рекао је и да ће бити ускоро завршен ауто-пут до Пожеге, као и да се ради на путу до Вишеграда.

„То су ствари које су најважније за људе, људи кад виде ауто-пут знају да ту могу да дођу инвеститори“, казао је Вучић и додао да је такав случај био са Ваљевом, где инвеститори нису хтели да дођу јер није било пута.

Просечна плата ће бити 1.000 евра

Вучић је казао да је просечна плата у Србији пре 10 година била 330 евра, а данас је 610 евра.

„Такав помак тешко да ћете наћи у Европи, то су чињенице. Да ли вам се ми допадамо то је друго… Јесмо ли изградили три ковид болнице, Клинични центар Ниш, ево сад отварамо Дедиње 2. Ми смо толико новца уложили ту у опрему“, рекао је он.

Тешке реформе донеле резултате

Говорећи о помоћи од 100 евра младима, Вучић је казао да су хтели су да кажу да је то мера додворавања народу.

„А каква је била мера када смо смањивали плате и пензије, а морали смо јер нам је јавни дуг растао геометријском прогресијом“, појаснио је он.

Вучић је рекао да је власт успела да спроведе тешке мере.

„Веровали су у озбиљност у рад. Донели смо закон о раду и јаке фискалне мере. Тек ће да буду веће пензије. У нашем плану је да за 4 године плата у Србији буде 1.000 евра, а у Београду 1.250 евра“, рекао је Вучић.

О проблему мањка радне снаге

Говорећи о радној снази у Србији, Вучић је казао да многи желе да се врате у Србију.

„Ми имамо захтеве наших лекара и сестара да се врате из Немачке, желе људи да се врате и много људи се већ враћају“, рекао је он.

Он је казао да је због развоја индустрије дошло до тога да се у Панчево досељавају људи, просечна плата у Брусу иде на 2.000 евра. Квадрат у Панчеву биће као у Београду.

„Али нам недостају радници, занатлије… Када сам говорио да ћемо увозити раднике сви су ми се смејали. Ми данас у овом тренутку на Моравском коридору је више од 1.000 радника Индијци и Турци“, рекао је он.

Вучић је појаснио да у Београду на води раде људи из Турске, БиХ. „Ми сада изучавамо хрватски програм за повратак људи из иностранства. Они имају исти проблем као и ми, још и већ“, рекао је он.

Бесплатни вртићи и јаслице?

Он је рекао да се размишља о идеји да вртићи, а касније и јаслице буду бесплатни за све грађане.

„Размишљамо да ми преузмемо на себе плаћање и државних и приватних вртића и да све буде бесплатно, да тиме за децу обезбедимо већу одговорност“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да ће то бити важна помоћ за родитеље, да знају да их обданиште неће коштати, већ да ће држава сносити трошлове. „Ми са тим можемо да кртенемо од септембра, али је то на годишњем нивоу око 53 милиона евра“, појаснио је он.

Он је додао да би се тиме добила и много већа социјална инклузивност. „Постоје две врсте расходе – једнократни и стални. Није проблем да ли имамо сада 70 милиона евра, али ви тиме преузимате обавезу за 10-15 година. Онда морате да сабирате све своје приходе да видите да ли мозете да зарадите толико новца“, појаснио је он. Вучић је рекао да ће одлука о томе бити донета за десетак дана.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here