Вучић: Србија има велики проблем са набавком дизела и бензина

"Држава ће на седам дана зауставити извоз дизела"

540
Izvor: Tanjug/SNS

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србије тренутно има велике проблеме са обезбеђивањем довољних количина горива, пре свега дизела, али и бензина, за потребе грађана.


Вучић је указао да Србија нема ни мало домаће нафте и подсетио да НИС није у већинском власништву државе.

„У потпуности зависимо од увоза. Додатни проблем је што Србија готово 100 одсто онога што прерађује у бензин и дизел прерадјује у рафинерији у Панчеву, али шаљемо Босни и Херцеговини око 30.000 тона, за Републику Српску око 22.000 тона. Шаљемо и у Бугарску и у Румунију“, казао је он приликом обиласка села Радаљево код Ивањице.

Према његовим речима, зато ће држава на седам дана зауставити извоз дизела да би га било за људе у Србији.

„Гледамо да се не повећава цена да би смо штитили примања људи и да би била нижа инфлација, али стварно то не зависи од нас“, рекао је он.

Вучић је навео да Србија прати два нивоа цене нафте, један сирове БРЕНТ нафте, где је цена снижена са 113 на 104 долара по барелу, додавши да више прати котацијску цену, по којима компаније продају нафту на Медитерану.

„Имамо ту пуно проблема, јер ако не ; допустите вишу цену нећете имати дизел и власници ће затварати пумпе као што се сада дешава у Хрватској“, навео је он.

Према његовим речима, неће бити поскупљења горива уколико не буде повећана цена сирова нафте, па неће моћи да расте ни котацијска цена, истичући да то не зависи од Србије.

Подсетио је и да цена гаса данас износи 1.730 долара за 1.000 кубика гаса на ТТФ берзи, што кошта више од 2.100 долара када се урачуна плаћање посредника и транспорта.

Вучић је навео и да је цена струје сада на берзи 360 евра по мегавату, а да је домаћинства у Србији плаћају око 41 евро, а индустрија 75 евро по мегавету, „што много ниже од тржишне цене и убедљиво нањниже у Европи“.

„Ми и даље нисмо повећали цену гаса, која је нереално ниска и за предузећа и за домаћинства. Сваки дан који прође у овој другој половини године, а да немамо хаварије и искључења струје, гаса, спасени смо“, казао је председник Србије.

Поновио је и да држава предузима све како би предстојећа зима, по питању снабдевености енергентима, прошла без великих проблема.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here