Zašto je odjednom mnogo Indijaca u Srbiji?

Za ovaj put potrošili su oko 1.500 evra, ali to je bio jedini način da se vrate na posao.

753
Foto: Canva

Poslednjih nedelja je u Srbiji naglo porastao broj turista iz Indije. Šta ih je to privuklo?


U jednom niškom hotelu igra se čudan sport. To grupa Indijaca uz puno galame i smeha, u jednom delu dvorišta igra kriket, piše Dojče vele. U drugom delu, druga grupa Indijaca odmara dok sa Jutjuba gleda glasne video klipove. Ovde je 170 njih, čekaju dan da odlete tamo gde su zaputili, a to je Saudijska Arabija.

Do tada su u karantinu u Srbiji jer se zbog delta soja, tzv. indijskog soja, njihova zemlja nalazi na listi zemalja sa posebnim rizikom od širenja korona virusa.
Srbija je, s druge strane, na zelenoj listi, što znači da ukoliko provedu vreme karantina u Srbiji, nakon PCR testa slobodno mogu da putuju u treće zemlje – Ameriku, Kanadu, Veliku Britaniju, zemlje EU ili u njihovom slučaju, u Saudijsku Arabiju.

Preko Srbije do Arabije

Šeih Daud je mašinski inženjer, i jedan od 170 Indijaca gastarbajtera koji je do hotela Vidikovac u Nišu došao organizovanim čarter letom iz Nju Delhija preko Beograda.

„Mi smo svi vakcinisani, ali ne možemo drugačije da uđemo u Saudijsku Arabiju osim da boravimo u nekoj zelenoj zoni kao što je Srbija. Takođe, za Srbiju nam nije potrebna viza, pa nam ovde odgovara, i vreme je super, kod nas je mnogo toplije. Zemlja je veoma lepa i čim izađemo iz karantina, imamo par dana vremena da obiđemo neke znamenitosti“, kaže Šeih za Dojče vele.

Za ovaj put potrošili su oko 1.500 evra, ali to je bio jedini način da se vrate na posao.

Hotel Vidikovac nije jedini hotel u Nišu koji za goste ima Indijce, a osim Niša, Beograd, Čačak, Knjaževac i mnogi drugi gradovi puni su stranaca u karantinu, a očekuje se još veliki broj njih.

Zbog toga je nastao naziv „karantin turizam“, što predsednik i premijerka Srbije negiraju. Dok je predsednik Aleksandar Vučić medijima izjavljivao da se Indijci, kao i drugi stranci vakcinišu u Srbiji, premijerka Ana Brnabić je medijima izjavila da u Srbiji postoje jasne procedure kako može da se uđe u zemlju, a to znači, samo u slučaju dokaza o vakcinisanju ili dokaza o PCR testu, ne starijem od 48 sati.

Od dogovora sa agencijom, 2. jula, do trenutka kada su oni došli u ranu zoru 6. jula, prošla su nepuna četiri dana, a tek 9. jula je dopunjena Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti u kojoj se Indija navodi kao zemlja sa posebnim rizikom.

Premijerka je priznala medijima da se indijska čarter kompanija sa zahtevom za četiri leta sa oko 800 putnika – javila 1. jula.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here