Zašto ljubičasta svetla osvetljavaju zgradu Muzeja?

17. novembar - Svetski dan prevremeno rođene dece

416

Opština Bačka Palanka se i ove godine pridružuje obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođene dece, 17. novembra.


Zvanična boja kampanje je ljubičasta i u skladu sa njom u Bačkoj Palanci biće osvetljena zgrada Gradskog muzeja.

Naime, 17. novembra, širom sveta, organizuju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti u javnosti o problemu prevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizuje ovu temu.

Ljubičasta boja je izabrana jer je to boja koja osvetljava inkubatore u kojima borave prevremeno rođana deca.

Izvor: Kulturni centar

U čitavom svetu, 1 od 10 beba rodi se pre vremena. U Srbiji, to je više od 4000 beba godišnje, odnosno 11 svakoga dana. Budući da se rađaju nezrele, ovim bebama je, da bi preživele, neophodna podrška specifičnih medicinskih aparata i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih radnika.

Uprkos tome, posledice prevremenog rođenja mogu biti veoma ozbiljne i trajne, a prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 5 godina.

 

Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba.

Podršku roditeljima prevremeno rođene dece kontinuirano pruža jedino nacionalno udruženje ove vrste – „Mali Div“.

Jedna od prilika da javnost Srbije sazna više o prevremeno rođenim bebama i teškoćama sa kojima se susreću one i njihovi roditelji, jeste obeležavanje Svetskog dana prevremeno rođene dece.


Povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece, UNICEF u Srbiji pokreće veliku humanitarnu kampanju pod sloganom „Tako mali da bi u srce stali“ kojom poziva sve građane i firme da podrže modernizaciju odeljenja neonatalne nege u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.

Kampanja traje od 16. novembra 2020. do 7. januara 2021.

U tom periodu građani i firme mogu da doniraju putem linka https://donacije.unicef.rs/kampanja/tako-mali-da-bi-u-srce-stali

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here