Zašto novi vozači ne znaju ništa o svojim vozilima?

Prema mišljenju novijih vozača, teorijska obuka je obimna i sadrži gomilu nepotrebnih informacija

340
Фото: Pixabay

Praktična obuka podrazumeva osnovna pravila u saobraćaju koje svaki budući vozač treba da zna. Međutim, kvarovi se dešavaju često, a vozači uglavnom odmah traže broj majstora koji bi mogao da im reši problem.


O tome kako da promene ulje, gumu, sijalice ili o tome šta bi moglo da im ukazuje na to da postoji problem sa određenim delom automobila, polaznici i budući vozači ne uče prilikom obuke za vožnju.

Polaznici u auto-školama steknu teorijsko znanje koje im neretko posluži samo da prođu ispit, nakon čega dobar deo savladanog gradiva zaborave.

Prema mišljenju novijih vozača, teorijska obuka je obimna i sadrži gomilu nepotrebnih informacija, dok praktična obuka ne bi trebalo da se fokusira samo na to kako da upravljaju vozilo. Kako smatraju, pažnja bi trebalo da se posveti i tome kako da, na primer, zamene tečnosti, promene gumu, odnosno da se bolje upoznaju sa delovima vozila.

Nataša Pilipović, koja ima probnu vozačku dozovlu, smatra da ne postoji balans između teorijske i praktične obuke, jer se u teorijskom delu uče „apsurdne stvari“, poput nosivosti kamiona, dok se u praksi ne govori o tome koje bi komplikacije mogle da se jave prilikom vožnje.

„Mislim da je praktična obuka značajnija u odnosu na teoriju, koja je takođe značajna, ali ima dosta stvari koje se jednostavno zaborave. Praksa je iskustvo, ali prilikom obuke ne naučimo kako da zamenimo ulje ili gumu, rashladimo motor, promenimo sijalice, proverimo gume. Trebalo bi da se pažnja posveti stvarima koje su potrebne u svakodnevnom životu ukoliko vozite automobil, a sa kojima niste upoznati u startu“, kaže Nataša Pilipović za 021.rs.

„Na sreću, kvarovi mi se do sada nisu događali, ali mislim da na praktičnoj obuci treba više da se priča o tim stvarima. Mislim da se često dešava da se ljudi suoče sa nekim problemom i da jednostavno ne znaju šta da rade, a tu bi proširenje praktične obuke moglo da pomogne“, kaže jedna mlada Novosađanka.

Instruktor vožnje u novosadskoj auto-školi „Jug“ Saša Bajić saglasan je sa tim da se na praktičnoj obuci gotovo ništa ne govori o kvarovima na vozilima, osim nekih osnovnih stvari. Ipak, ukazuje na to da ne bi trebalo da se meša praktična obuka sa stvarima kao što su kvarovi.

„Kandidatima se objasne neke osnovne stvari, na primer, gde se sipa i kontroliše rashladna tečnost, odnosno ulje i vizuelna provera vozila. Mislim da ne bi trebalo da se meša praktična obuka vozača sa kvarovima na automobilu, možda kroz neki poseban program, kao što je program prve pomoći“, navodi Bajić.

Jedan od najčešćih problema koji se javlja u vožnji jeste oštećenje pneumatika, što zbog lošeg kolovoza, što zbog oštrih predmeta koji mogu da se nalaze na putu.

Servisni savetnik iz auto-servisa „Trio Motors“ Igor Stojanović, kaže da se mehanički kvarovi dešavaju zbog neredovnog servisiranja, odnosno pregleda vozila.

„Mehanički kvarovi koji se dešavaju jesu gubljenje ulja iz motora usled raznih utičnika, ono što je preporuka da bi se takvi kvarovi izbegli, ako je to ikako moguće, jeste da se vozilo redovno servisira, ne samo na tehničkom pregledu već i pred neko duže putovanje ili ako se sumnja da vozilo ima neki problem. Naravno da ne postoji situacija kada možemo da utičemo na sve što se tiče vozila i same tehničke ispravnosti, ali što češća kontrola – to bolje po vozilo, a i po nas same“, objašnjava Igor Stojanović za 021.rs.

Ukoliko se desi da automobil stane u saobraćaju, ono što je preporuka auto-servisa jeste da dolijemo rashladnu tečnost u sistem hlađenja ili običnu vodu da vozilo može da stigne do servisa, a ukoliko vozilo prijavi manji pritisak ulja potrebno ga je doliti ili da startujemo vozilo uz pomoć kablova za paljenje sa drugog vozila. Ipak, vozači se najčešće ne usuđuju da sami otklone bilo kakav kvar.

„Vozači se ne usuđuju toliko često da sami otklone problem, ali mislim da je na jedno 20 odsto automobila sa kojima se susrećemo pokušano da se nešto uradi bez nekog stručnog znanja, od banalnih stvari kako skinuti točak ili sipati pogrešnu tečnost u pogrešan otvor za dolivanje. Trebalo bi da imaju odgovarajuće znanje pre nego što nešto probaju da urade, jer stvar samo može da se pogorša ukoliko se nestručno ruku sa bilo čim u vezi sa mehanikom na motoru“, zaključuje sagovornik.


Pogledaj: Danas je Svetli ponedeljak, zašto je ovo trapava sedmica

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here