Због непрописног паркирања могу да вас врате са границе

Проверите да ли сте у Регистру

1306
Фото: БАП ВЕСТИ

Ко није платио казну, по Закону, не може да добије или обнови нека документа, возачку или саобраћајну дозволу, на пример. Најгоре што може да се деси јесте да вас врате са границе када кренете на путовање. Иако је још пре шест година отворен Регистар неплаћених казни и даље се дешавају непријатна изненађења, преноси РТС.


Тек када је морао да региструје аутомобил, Срђан Карић је открио да има неплаћене казне за прекорачење брзине.

„Десило ми се да сам променио адресу, нормално пријавио се на другој адреси, међутим то није регистровано у систему. Мени су казне стизале на стару адресу, ја то нисам могао да подигнем и када сам био у ситуацији да је требало да продужим регистрацију нисам могао“, каже Карић.

У овлашћеном сервису за технички преглед и регистрацију аутомобила кажу да се често дешава да се возачи непријатно изненаде када им саопште да се у систему појавила блокада због неплаћених казни и да због тога не могу да им издају регистрациону налепницу.

„Могу да буду казне и за непрописно паркирање, може да буде прекорачење брзине, може да буде било који саобраћајни прекршај, значи ако нису на време измирили своје обавезе и уколико имају блокаду морају да иду у СУП да сами прво реше, па онда да добију налепницу“, објашњава Живко Марковић из Агенције за регистрацију возила.

Током лета се догађа да целе породице у аутомобилима буду враћане са граничних прелаза због неплаћених казни од неколико хиљада динара. Један од разлога је и то што комунална милиција, саобраћајна полиција и „Паркинг сервис“ већ скоро две године не остављају казне за непрописно паркирање на шофершајбнама аутомобила. Ако не могу на лицу места да уруче казну прекршиоцу, то чине искључиво слањем обавештења о прекршајном налогу на кућну адресу власника аутомобила.

„Тамо стоји да морате да подигнете то решење било преко интернета, било непосредно и ако га не подигнете после рока од 15 дана он производи правно дејство“, каже адвокат Александар Радивојевић.

Дакле, пронашли обавештење у сандучету или не, прекршајни налог ступа на снагу после 15 дана. Од тог момента у року од осам дана могуће је платити упола мању казну, али најчешће они који не виде обавештење пропусте и ову шансу. Како би се избегле непријатности, препорука за све је да провере да ли се налазе у „Регистру неплаћених казни и других новчаних износа“ на сајту Министарства правде.

„Подаци се уносе од стране писарнице Прекршајног суда у Београду, они се уносе на дневном нивоу, уносе само казне и новчане санкције из правоснажних осуђујућих пресуда, на исти тај начин на дневном нивоу уколико је нека казна плаћена она се брише из регистратора“, наводи судија Прекршајног суда у Београду Ђуро Павлица.

Други начин да возач провери да ли постоји нека казна за коју не зна, јесте да са личном картом оде на шалтер писарнице Прекршајног суда у Београду и тражи листинг предмета на своје име. У Прекршајном суду у Београду кажу да тренутно имају хиљаде предмета због саобраћајних прекршаја.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here