Zemlja privremeno dobila mogući mini mesec

666
Foto: Pixabay/Lumina_obscura; Ilustracija

Astronomi iz projekta pretrage svemira „Katalina“ (Catalina Sky Survey) koji finansira NASA, kažu da su primetili da je jedan asteroid uhvaćen Zemljinom gravitacijom.


Jedan asteroid je očigledno uhvaćen u gravitaciji planete Zemlje i astronomi kažu da bi to mogao biti njen novi svemirski sused, bar nakratko, piše danas američki tehnološki sajt CNET.

„Zemlja je privremeno zaroblila jedan novi predmet – mogući mini-mesec koji je nazvan ‘2020 CD3’ “ – objavio je u utorak Kasper Virzchos, učesnik tog projekta.

Dodao je da je tokom noći 15. februara, njegov tim iz „Kataline“ uočio taj predmet – mali asteroid čiji prečnik je po njegvoj računici svega 1,9 do 3,5 metra.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Zvanična svetska organizacija koja se time bavi – „Centar za male planete“, potvrdila je da je taj predmet blizu Zemlje i da izgleda da je ušao u orbitu oko nje pre oko tri godine.

To je tek drugi od oko milion poznatih asteroida za koji se zna da je ušao u Zemljinu orbitu, napisao je Virchos i time objasnio da je to zato važno otkriće.

Prethodni sličan asteroid, nazvan „2006 RH120“, takođe otkriće „Kataline“, obletao je Zemlju 18 meseci 2006. i 2007. godine.

Sedište projekta „Katalina“ je u Lunarnoj i planetarnoj laboratoriji Univerziteta Arizone, u gradu Tusonu, gde radi i astronom-istraživač Virchos.

[wonderplugin_slider id=67]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here