Аустријанци на улицама због високих трошкова живота

Солидарисао се и председник

398
Извор: Reuters/ Lisa Leutner

Више десетина хиљада људи незадовољних због инертности власти у борби против раста трошкова живота изашло је у суботу на улице Беча и осам већих градова Аустрије.


Аустријска федерација синдиката „ОЕГБ“ позвала је на протесте широм земље против коалиционе власти коју оптужују да „мирно посматра раст трошкова живота“.

Према подацима „ОЕГБ“, око 20.000 Аустријанаца окупило се на протесту под називом „Цене доле“ у центру Беча. Полиција је одбила да објави податке о броју окупљених.

Око 10.000 људи протестовало је у Линцу, Брук ан дер Муру, Салцбургу, Инзбруку, Клагенфурту, Сент Полтену, Ејзенштату и Брегенцу, подаци су синдиката.

Аустријски председник Александар Ван дер Белен објавио је на друштвеним мрежама да му функција не дозвољава да се придружи протесту, али је исказао солидарност са демонстрантима.

„Солидарност не треба да се осети само у срцу већ изнад свега у новчанику оних који не знају како да изађу на крај са трошковима“, написао је Ван дер Белен на друштвеним мрежама.

Градоначелник Беча Михаел Лудвиг рекао је да раст цена представља велики изазов за велики део становништва и изразио подршку захтевима синдиката за повећање плата.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here