Бајден стиже у Европу, око десет милиона Украјинаца напустило дом због рата

Украјинска криза - 23.03.

136

КИЈЕВ, МОСКВА, ВАШИНГТОН – Двадесет осми дан рата у Украјини. Око десет милиона Украјинаца морало је да напусти свој дом због рата. Више од 3,5 милиона Украјинаца је у избеглиштву ван граница земље док је, према проценама УНХЦР-а, још око 6,5 милиона расељено унутар земље. САД најављују нове санкције према Русији, док Русија очекује активније преговоре са Украјином. најтежа ситуација и даље у Маријупољу и Херсону.


Док се у Европи очекује долазак америчког председника Џозефа Бајдена изСАД најављују нове санкције против Русије.

Из Кремља поручују да би волели активније и на суштину усмереније преговоре са Кијевом, док се председник Украјине Володомир Зеленски спрема за обраћање лидерим НАТО-а.

Портпарол кремља Димитриј Песков је у интервјуу за Си-Ен-Енпоновио да ћеРусија посегнути за нуклеарним оружјем само у случају „егуистенцијалне претње“.

Најтежа хуманитарна ситуација је и даље у граду Маријупољ на Азовском мору а украјинска страна тврди да хране поснестаје и у граду Херсон, који је такође у окружењу руских снага.

Румунија и Турска су на опрезу после упозорења да у Црном мору има плутајућих мина и упозоравају да би оне морском струјом могле да стигну до Босфора и Средоземног мора.

Гувернер Луганске области: Постигнут споразум о прекиду ватре

Гувернер Луганске области Сергеј Гајдеј саопштио је данас да је постигнут споразум о локалном прекиду ватре како би се евакуисали цивили, који желе да побегну од борби.

Антонов: САД заборавиле бомбардовање Југославије, Ирака…

Америчко министарство одбране очигледно је заборавило како су Вашингтон и њихови савезници бомбардовали Ирак, Либију и Југославију, поручио је данас руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов, коментаришући изјаве Пентагона о наводним руским ратним злочинима у Украјини.

Зеленски: Још око 100.000 људи у блокади у Мариупољу

Украјински председник Володимир Зеленски саопштио је да је још око 100.000 људи остало у јужном лучком граду Мариупољу, који је под интензивним руским гранатирањем, а да су тешки мировни преговори са Русијом донели известан напредак.

Седница ГС УН посвећена Украјини наставља се данас

Ванредна седница Генералне скупштине УН, посвећена ситуацији око Украјине, биће настављена данас, саопштила је портпаролка председника 76. заседања Генералне скупштине Паулина Кубиак.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here