Данас је Међународни дан сећања на жртве Холокауста

У знак сећања на дан када су војници совјетске Црвене армије ослободили Аушвиц

104
Фото: Pixabay

Широм света данас (27.01.) се обележава Међународни дан сећања на жртве Холокауста у знак сећања на дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи.


Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је првог новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација, а у знак сећања на дан када су војници совјетске Црвене армије ослободили Аушвиц.

Опредељујући се за дан ослобођења Аушвица, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама, преноси Танјуг. Други светски рат однео је више од шест милиона недужних жртава – припадника јеврејског народа, а Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек, Јасеновац, Старо Сајмиште, Јајинци, логор „Црвени Крст” у Нишу, нека су од масовних стратишта невиних жртава.

И генерални секретар УН Антонио Гутереш је оштро осудио оживљавање антисемитизма и позвао људе широм света да „чврсто стану против мржње и нетрпељивости било где и свуда”.

Гутереш је на комеморацији жртвама нацистичког холокауста у Парк Ист синагоги у Њујорку, церемонији која је ове године одржана виртуелно због пандемије ковида-19, поручио да га је узнемирило када је сазнао да је једва половина одраслих широм света чула за Холокауст, у којем је убијено шест милиона Јевреја, као и милиони припадника других нација током Другог светског рата, а да је недостатак знања међу младим генерацијама „још гори”.

– Наш одговор на незнање мора бити образовање. Владе свуда имају одговорност да подучавају о ужасима Холокауста – изјавио је Гутереш и додао да су након пораста антисемитизма – најстаријег облика мржње и предрасуда – уследили нови извештаји о физичким нападима, вербалном злостављању, скрнављењу јеврејских гробља, вандализовању синагога и прошлонедељног узимања талаца у синагоги у Коливилу у Тексасу.

Генерални секретар УН је поздравио Резолуцију коју је 20. јануара усвојила Генерална скупштина УН и којом се осуђује свако порицање Холокауста и апелује на све земље и друштвене мреже да „предузму активне мере у борби против антисемитизма и порицања или искривљавања холокауста”.


Погледајте причу о потомку последње јеврејске породице у Бачкој Паланци:


Поводом обележавања 77. годишњице ослобођења Аушвица, Унеско ће организовати низ догађаја, али ће се већина, због ограничења условљена ковидом 19, а да би се допрло до глобалне публике, одржавати онлајн. Догађаји ће укључивати церемонију комеморације и панел дискусију о заоставштини јеврејских уметника који су умрли током Холокауста, као и изложбу у седишту Унеска у Паризу.

Амбасадор Вилан: Охрабрује начин на који се Србија односи према Холокаусту

Поводом Међународног дана сећања на Холокауст у Другом светском рату који се обележава данас, израелски амбасадор у Србији Јахел Вилан је рекао да је овај датум за сваку породицу у Израелу пре свега лична ствар.

– Када је реч о Израелу, ми Дан сећања обележавамо у априлу, као дан устанка у Варшавском гету. Обележава се од 2005. године и то је тема која не сме да се заборави, јер је сећање на Холокауст веома важно – рекао је у разговору за РТС амбасадор Вилан и додао да је сећање на жртве Холокауста изазов за цело човечанство, због чега ће Израел покушати да кроз кампању „Моја прича, твоја прича” приближи млађим генерацијама ову тему и да се преко друштвених мрежа млади повежу са онима који су преживели погром Јевреја.

Вилан је оценио да је образовање веома битно за одржавање сећања на жртве нацизма, додајући да они који покушавају да порекну Холокауст чине то из незнања, преноси Танјуг. Амбасадор Израела се осврнуо на намеру Србије да сећање на жртве Холокауста сачува изградњом Меморијалног центра на месту некадашњег логора „Земун”.

– Начин на који се Србија односи према теми Холокауста охрабрује и на томе заједно радимо и веома је важан један овакав меморијални комплекс. Велики број Срба је добио признање Јад Вашем и ти људи заслужују највиша одликовања и поштовање, као и преживели – нагласио је Вилан.

Централну државну церемонију код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату, а у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду, предводиће изасланик председника Републике министарка Дарија Кисић Тепавчевић. Церемонији одавања почасти присуствоваће и преживели у Холокаусту, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти у Другом светском рату, представници парламента и Владе Србије, као и представници Града Београда, Савеза јеврејских општина Србије, Националног савета Ромске Националне мањине, чланови дипломатског кора, удружења и грађани…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here