Дипломатски рат две стране због „случаја Буча“, опет пропала евакуација из Маријупоља

99
Фото: Pixabay

Четрдесет први дан рата у Украјини. Кијев оптужује руске трупе за масовни злочин над цивилима у месту Буча, док Москва тврди да је све исценирано. Хуманитарни конвој опет није стигао до Маријупоља. УН: Од почетка сукоба страдало 1.417 цивила.


Украјинске власти оптужују руске трупе за масовно убиство цивила у селу Буча близу Кијева. Председник Украјине Владимир Зеленски најавио је да ће Украјина спровести истрагу о наводним злочинима руских трупа над цивилима, у којој ће учествовати и међународни истражитељи. Зеленски је у свом обраћању рекао да је свет видео много ратних злочина и истакао да је „дошло време да ратни злочини које су починиле руске трупе буду последње такво зло на Земљи“.

Са друге стране, Александар Бастрикин, шеф руског истражног одбора, наредио је да се отвори истрага поводом „намерног ширења лажних информација“ о активностима руских оружаних снага у Бучи. Руски амбасадор при УН Василој Небензја рекао је да ће Москва представити Савету безбедности доказе да њене снаге нису убијале цивиле у Украјини и да нису биле умешане у догађаје у Бучи.

Дипломатској офанзиви против Русије, у којој су Немачка, Француска и Литванија протерале велики број руских диломата са својих територија, придружио се и амерички председник Џозеф Бајден назвавши Владимира Путина ратним злочинцем.

Евакуација цивила из Маријупоља поново је пропала за шта је Кијев оптужио руске снаге које су наводно блокрале конвој аутобуса Међунардног комитета Црвеног крста. Локалне власти региона Суми и Житомир саопштиле су се да на тим подручјима више нема руских трупа. Од почетка руске војне операције у Украјини убијено је 1.417 цивила, а рањено 2.038, речено је из канцеларије Високог комесара за људска права Уједињених нација.

Захарова: Москва ће одговорити на протеривање руских дипломата

Москва ће адекватно одговорити на протеривање 30 руских дипломата из Италије и 15 дипломата из Данске, изјавила је данас за ТАС С портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Москва: Настављени разговори с Украјином у видео формату

Заменик руског министра спољних послова Андреј Руденко потврдио је данас да су у току интензивни преговори са украјинском страном у видео формату.

Русија: Украјинске специјалне службе инсценирале наводна убиства цивила

Руско министарство одбране саопштило је данас да су украјинске специјалне службе инсценирале наводна убиства цивила у украјинским градовима у покушају да шире пропаганду преко западних медија.

Зеленски: Преговори са Русијом су једина опција

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да су преговори са Русијом једина опција за његову земљу, иако, како је рекао, преговори сада представљају „изазов“.

Медведев: Тврдње за цивиле у Бучи лажни производи Украјинске пропаганде

Тврдње да су руске снаге погубиле цивиле у граду Буча су лажни производи украјинске и западне пропаганде са циљем да дискредитују Русију, изјавио је данас потпредседник руског Савета за безбедност Дмитриј Медведев.

Украјина: Пуштен тим Црвеног крста који је био заустављен

Тим Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) пуштен је након што је заустављен током покушаја да дође до града Маријупоља на југу Украјине и задржан у оближњем Мангушу, изјавила је данас потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук.

Провокација у Бучи представа намењена Западу

Председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин оценио је да су да су догађаји у украјинском граду Буча провокација која има за циљ дискредитацију Русије.

Русија: САД да прекину наоружавање Украјине

Америчке власти требало би да прекину да снабдевају наоружањем режим у Кијеву јер то допиноси повећању броја жртава, наводи се у саопштење руске амбасаде у САД.

Генералштаб Украјине: Русија се спрема за напад на исток Украјине

Генералштаб украјинске војске саопштио је данас да се руске наге прегрупишу и концентришу напоре на припрему офанзивне операције на истоку Украјине.

Мизинцев: Украјинске снаге у Мариупољу данас да се предају

Украјинске снаге у Мариупољу позване су да положе оружје, а руска страна је у том граду предложила да се данас спроведе специјална хуманитарна операција, изјавио је начелник Националног центра за контролу одбране Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

Зеленски најавио обраћање Савет Безбедности УН

Украјински председник Володимир Зеленски потврдио је да ће се данас обратити Савету безбедности УН.

Ванг Ји и Кулеба о окончању сукоба у Украјини

Кинески министар спољних послова Ванг Ји разговарао је телефоном са својим украјинским колегом Дмитром Кулебом и поновио да Пекинг апелује да се поведу преговори о окончању сукоба у Украјини.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here