ЕУ представила шести пакет санкција – ембарго на руску нафту

Неке државе чланице ЕУ веома зависне од руске нафте

116
Фото: Pixabay

У оквиру најновијег, шестог пакета санкција, Европска унија уводи ембарго на увоз руске нафте – у року од шест месеци за увоз сирове нафте, односно до краја године за увоз рафинисаних производа. Мађарска и Словачка ће моћи да купују нафту од Русије до краја 2023. године, сазнаје Ројтерс.


Чланице Европске уније престаће да увозе руску нафту и рафинисане производе, каже председница Европске комисије Урсула Фон дер Лајен, предлажући шести пакет санкција против Русије, као одговор на рат у Украјини, преноси Ројтерс.

– Постепено ћемо укинути руске испоруке сирове нафте у року од шест месеци а рафинисаних производа до краја године – рекла је Фон дер Лајен у Европском парламенту на шта је добила велики аплауз.

– Ово ће бити потпуна забрана увоза руске нафте, поморским и копненим цевоводима, сирове и рафинисане – додала је председника ЕК. Истакла је да ово неће бити лако, јер су неке државе чланице ЕУ веома зависне од руске нафте, али да се на томе мора радити. У складу са тим, како Ројтерс сазнаје од извора из ЕУ, Мађарска и Словачка ће моћи да купују нафту од Русије до краја 2023. године, по постојећим уговорима.

Најновији пакет санкција мора да одобри свих 27 држава чланица ЕУ. У покушају да поједине земље не ставе вето на овај предлог, Брисел је предложио дужи период за спровођење ембарга за Мађарску и Словачку, рекао је извор.

Забрана три руска медија

Европска унија ће, у оквиру шестог пакета санкција, забранити и три руска државна медија, које је Урсула фон дер Лајен назвала „гласницима Путинових лажи и агресивне пропаганде“.

– Не треба им више давати простор за ширење тих лажи – рекла је Урсула фон дер Лајен. Предложила је доношење пакета помоћи за опоравак Украјине, који би требало да донесе огромна улагања за испуњавање свих потреба и спровођење неопходних реформи.

– На крају ће то утрти пут за будућност Украјине унутар Европске уније – рекла је Фон дер Лајен.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here