Evropski sud za ljudska prava: Obavezna vakcinacija legalna

Doneta presuda

1562

STRAZBUR: Evropski sud za ljudska prava doneo je danas presudu u kojoj navodi da je obavezna vakcinacija legalna i da je možda potrebna u demokratskim društvima.


Presuda je doneta povodom žalbi nekoliko čeških porodica sudu zbog obavezne vakcinacije dece, prenosi Dojče vele.

Iako se presuda ne odnosi direktno na vakcine protiv korona virusa, stručnjaci veruju da bi ona mogla da ima implikacije i na tu vakcinaciju, naročito među ljudima koji su dosad odbijali da prime vakcinu.

„Ovakve mere bi se mogle smatrati neophodnima u demokratskom društvu. Cilj mora biti da svako dete bude zaštićeno od ozbiljnih bolesti, bilo vakcinacijom ili na osnovu imuniteta krda“, navodi se u presudi suda objavljenoj na zvaničnom sajtu te institucije.

Napominje se i da češka zdravstvena politika ne krši član 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji se odnosi na pravo na poštovanje privatnog života, prenosi „Dejli ekspres“.

Sud je utvrdio da su mere na se koje podnosioci žalbe žale, kada su procenjene u nacionalnom kontekstu, postigle odgovarajuću ravnotežu sa ciljevima kojima stremi Češka država, a to je zaštita od bolesti koje predstavljaju ozbiljan rizik po nečije zdravlje.

Prema češkom zakonu, deca moraju biti vakcinisana protiv devet bolesti, uključujući difteriju, tetanus, veliki kašalj, hepatitis B i morbile.

Ovaj slučaj pokrenule su porodice koje su kažnjene novčano ili čijoj deci je odbijen pristup jaslicama zbog nepoštovanja zakona.

Pravni stručnjaci, međutim, tvrde da bi ta odluka mogla otvoriti put vladama za uvođenje obavezne vakcinacije protiv korona virusa.

Nikolas Erviju, koji je specijalizovan za pitanja ljudskih prava, kaže da najnovija odluka „povećava mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije u uslovima trenutne pandemije kovida-19″.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 


Pogledaj: U najavi nova pravila na autoputu

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here