Građani Srbije od sada u Crnu Goru i uz negativan brzi test

134
Foto: Pixabay

Državljanima zemalja regiona, među kojima i Srbije, kao i crnogorskim državljanima koji nakratko borave u nekoj od tih zemalja, od sinoć je olakšan ulazak u Crnu Goru, odlučilo je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT).


Srbija, Kosovo, Albanija, Severna Makedonija i SAD nalaze se na „žutoj listi“ zemalja za ulazak u Crnu Goru.

Građani država sa „žute liste“ mogu u tu zemlju ući uz pozitivan rezultat serološkog testa „antitela klase IgG“, koji nije stariji od 30 dana, saopštila je Vlada.

„Građani svih država sa ‘žute liste’ takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM ili uz negativan rezultat PCR test na korona virus koji nisu stariji od 72 časa. Uslov je da nisu 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravili u nekoj od država s ‘crvene liste’, odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Do sada je uslov za ulazak u Crnu Goru bio negativan PCR test ili pozitivan rezultat Elisa serološkim testom na „antitela klase IgG“, koja imaju oni koji su preležali infekciju.

PCR test košta 6.000 dinara i građani satima čekaju u redovima da bi se testirali, dok testiranje na antitela košta oko 1.200 dinara i može da se radi u privatnim laboratorijama, tako da ova odluka za građane Srbije znači uštedu vremena i novca.

U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za građane zemalja sa „zelene liste“.

Olakšan je ulazak državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u toj državi iz zemalja regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati. Njima se po povratku u Crnu Goru propisuje mera zdravstvenog nadzora koja podrazumeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom lekaru do isteka rešenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija, dodaje se u saopštenju.


Pogledaj: Vučić će se sastati sa Trampom

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here