Gradonačelnica Čikaga proglasila Vidovdan praznikom grada

"Izuzetan gest prijateljstva prema srpskoj zajednici"

230
Foto: Printscreen

ČIKAGO: Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut proglasila je Vidovdan praznikom grada Čikaga.


Takvu odluku je donela s ozbirom na činjenicu da grad Čikago ima jednu od najvećih srpsko-američkih zajednica u Sjedinjenim Državama, navodi se u zvaničnom ukazu gradonačelnice objavljenom na „Serbijan miror“.

Takva odluka je doneta i jer su se srpski emigranti naseljavali u Čikagu od 1880-ih godina, doprinoseći jačanju grada u oblastima umetnosti i muzike, biznisa i finansija, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalnih usluge, kao i nauke i medicine.

Podseća se da su Beograd i Čikago pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. godine, čime su formalizovani kulturni, istorijski i ekonomski odnosi koji postoje između Beograda i Čikaga decenijama.

Jović: Praznik Vidovdan u Čikagu gest prijateljstva

Odluka gradonačelnice Čikaga Lori Lajtfut da se od danas svaki 28. jun obeležava kao zvanični praznik „Vidovdan dej“ u Čikagu, predstavlja izuzetan gest prijateljstva prema srpskoj zajednici koja već više od 120 godina živi u ovom gradu i doprinosi njegovom razvoju i napretku u svim oblastima, izjavio je danas generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović za Tanjug.

Ovaj gest prijateljstva ima još veći značaj uzimajući u obzir činjenicu da Srbija i SAD ove godine obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa, pa s tim u vezi ova odluka gradonačelnice šalje poruku prijateljstva čitavom srpskom narodu širom sveta, istakao je Jović.

„Ova odluka nije naravno došla sama od sebe i predstavlja dokaz da posvećenim delovanjem ka ostvarenju zajedničkih ciljeva, članova srpske dijaspore, državnih institucija i prijatelja koje imamo među pripadnicima velike američke nacije, u budućnosti možemo značajno unaprediti odnose između srpskog i američkog naroda, ali i između Srbije i SAD“, naveo je Jović.

Naravno, najveće zasluge za ovakvo priznanje srpskoj zajednici u Čikagu pripadaju svim onim našim vrednim, poštenim, dobrim i rodoljubovim precima koji su živeći i radeći ovde u Čikagu već generacijama ugrađivali srpsko ime u sve pore ovog društva, ispisujući svojim delima najlepše stranice istorije postojanja jednog od najvećih američkih gradova, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, posebnu zahvalnost za ishod ove inicijative, pored gradonačelnice Lajtfut, dugujemo i Martini (Tomašević) Hone, njenoj najbližoj saradnici srpskog porekla, Nenadu Nenu Đorđeviću iz Čikaga, koji je direktno bio uključen u ovu inicijativu u svim njenim fazama, kao i novinaru Antoniju Kovačeviću koji je pružio nemali doprinos uspostavljanju dobrih odnosa između Generalnog konzulata i predstavnika gradske uprave.

„Mislim da je dobra praksa da uvek javno odamo priznanje ljudima koji su uložili trud i lične kapacitete i ja ću se truditi tokom svog mandata da to uvek činim, kako ničiji doprinos opštem dobru našeg naroda i države ne bi prošao nezapaženo“, dodao je Jović.

On je naglasio da je Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu uspostavio izuzetne odnose sa gradskim vlastima u Čikagu, ali i sa našom crkvom i istaknutim predstavnicima dijaspore, tako da se ubrzo nadamo novim, lepim vestima i rezultatima inicijativa koje smo zajednički pokrenuli u raznim oblastima.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

„Na kraju, iskoristio bih priliku da svima poželim srećan Vidovdan, a posebno našem narodu na Kosovu i Metohiji“, dodao je Jović.


Pogledaj: U Srbiji na snazi narandžasti meteo-alarm, temperatura i do 38 stepeni

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here