Haos u Evropi zbog oluje Kjara

1112
Tanjug (AP Photo/Matt Dunham)

BERLIN, LONDON – Najmanje sedam osoba je stradalo u jakoj oluji i obilnim kišama koje su pogodile delove Evrope i dovele do velikih poremećaja u funkcionisanju saobraćaja i nestanke struje u desetinama hiljada domova.


Dve žene, majka i ćerka, poginule su u Poljskoj nakon što je oluja srušila krov objekta za iznajmljivanje skija u zimovalištu Bukovina Tatrzanska blizu granice sa Slovačkom i oduvala ga na ljude koji su stajali u blizini žičare, prenosi AP.

U Švedskoj se udavio jedan muškarac nakon što se prevrnuo čamac u kojem je on plovio sa još jednim muškarcem – on je uspeo da se dokopa obale, ali je preminuo, dok se njegov saputnik još vodi kao nestao.

Stradala su i dva muškarca u Sloveniji, kao i na jugu Engleske, nakon što je na njihove automobile palo drvo.

U Velikoj Britaniji zbog nevremena 20.000 domaćinstava i dalje nema struju, a iako se oluja smirila u tom delu Evrope, meteorolozi najavljuju snežne padavine i mećave.

U Velikoj Britaniji na snazi je i dalje 110 upozorenja na poplave, a stanovnici severozapada Engleske evakuisani su zbog izlivanja rele Irvel.

U škotskom gradu Hauik, koji se graniči sa Engleskom bistro i kuća sa apartmanima urušili su se u reku Teviot, ali na sreću niko nije povređen.

Britanska saobraćajna mreža i dalje je u prekidu, odnosno brojni letovi, brodske linije i železničke su ili otkazane ili odložene.

Oluja je protutnjala Francuskom, mada meteorolozi upozoravaju da bi udari vetra na Korzici mogli da dosegnu i do 200 kilometara na sat, a veliki talasi zabeleženi su i na severnoj obali.

Na putu koji povezuje Belgiju i Francusku snažan vetar je prevrnuo kamion, dok je u Nemačkoj oko 50.000 domaćinstava bez struje.

U Nemačkoj su u pojedinim regionima, poput Severne Rajne Vestfalije zatvorene škole, a nekoliko osoba je povređeno kada su grane sa drveća pale na njih.

U Nemačkoj je otkazano stotine letova zbog snažne zimske oluje.

U Frankfurtu su letovi ponovo uspostavljeni, ali je u Minhenu otkazano 420 letova. Prekida ima i u železničkom saobraćaju.

Meteorološke službe upozorile su na visok nivo mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Slovenija: Jak vetar „seče“ struju i obara drveće, vozač poginuo

Od nedelje uveče na istoku Slovenije jaki vetrovi ruše drveće i prekidaju snabdevanje strujom, a jedan vozač je poginuo kada je na njegovo vozilo palo drvo, na putu Dravograd – Maribor, jutros oko pet sati.

Na područjima Zreče, Apače, Lendave i Ivančine Gorice oko 3.000 domaćinstava je bez struje.

Očekuju se još veći poremećaji vremena u toku dana. Na istoku i severoistoku zemlje vetar duva i do 100 kilometara na čas, a za ostale delove zemlje agencija za zaštitu okoline izdala je narandžasto upozorenje.

Upozorenje za severoistok je za sada crveno, a očekuje se da će jugozapadni vetar oslabiti do večeri.

Budimpešta: Nekoliko letova otkazano zbog ciklona

Nekoliko letova sa presedanjem u Budimpešti otkazano je danas zbog olujnog nevremena Evropi, saopšteno je iz Međunarodnog aerodroma „Ferenc List“.

Ukupno 11 letova otkazano je zbog ciklona Kjara koja prolazi kroz zapadnu i centralnu Evropu, a putnicima se savetuje da kontaktiraju aviokompanije kojima lete, rekla je Katalin Valentinji sa aerodroma u Budimpešti, prenosi mađarska agencija MTI.

Osim letova sa presedanjem, sve ostale usluge na aerodromu normalno rade, navela je ona.

Zbog oluje u Češkoj oko 100.000 kuća bez struje

Oluja Kiara ili Sabina, kako je nazivaju u Nemačkoj, stigla je i do Češke, zbog čega je oko 100.000 domaćinstava od jutros ostalo bez struje.

Energetske kompanije objavile su da je bez struje 96.000 domaćinstava, kao i da je situacija najgora u centralnoj Češkoj gde je bez struje 37.000 domova, prenosi češki portal Expats, pozivajući se na CCTK agenciju.

Portparolka kompanije Sonja Holingerova saopštila je da je u 7 sati zabeleženo 39 kvarova na visokonaponskim linijama u centralnoj Češkoj, dok je na jugu zemlje zabeleženo 13 kvarova.

Železnički i saobraćajni putevi blokirani su zbog drveća koje je popadalo na puteve, dok je nacionalna železnička kompanija CD objavila da je dvadesetak linija od jutros obustavljeno.

Tokom noći, oluja koja je stigla iz Nemačke, kretala se do 130 kilometara na sat, dok je na višim planinskim delovima dostizala brzinu i do 180 kilometara po satu.

Zatvoreni su i pojedini parkovi, groblja i zoološki vrtovi u zemlji, a lokalne vlasti savetovale su roditeljima da ne šalju decu u škole, kao i da će škole raditi po skraćenom vremenu.

Češki vatrogasci su tokom noći i jutra imali oko 600 intervencija, a situacija je bila najgora u centralnoj i južnoj Češkoj, regionima Plzen i Karlovi vari i Pragu.

Iako autoputevi nisu zatvoreni, direktor Puteva Češke Jan Ridl kaže da vozači imaju problema sa jakim udarima vetra.

Oluja „Kjara“ će zaobići Balkansko polustrvo

Oluja „Kijara“ koja je pogodila veći deo severne i zapadne Evrope, donoseći udare vetra i do 140 kilometara na sat i u kojoj je stradalo najmanje pet osoba, zaobićiće će čitav Balkan i neće stići u Srbiju.

Meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj, rekao je Tanjugu da će područje naše zemlje u narednom periodu biti suočeno sa prolaznim naoblačenjima, koje će uslovljavati kišu u nižim predelima, a u višim sneg.

Navodi da se u Srbiji sutra očekuje pojačan severozapadni vetar, posebno u severnim i istočnim krajevima zemlje, ali da se ne očekuje da ta brzina vetra dostigne upozoravajuće nivoe.

Sovilj je istakao da u narednom periodu nema nikakvih meteoroloških upozorenja za područje Srbije.

Meteorološke službe Velike Britanije, Irske, Belgije i Francuske izdale su upozorenja za olujni vetar, a vlasti tih zemalja su savetovale građane da postupe u skladu sa nevremenom i da vozila ne parkiraju ispod drveća, kao i da iz dvorišta uklone sve što bi moglo da se ošteti.

[wonderplugin_slider id=26]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here