Hiljade benzinskih pumpi u Velikoj Britaniji bez goriva

Duge kolone vozila formirane su na mnogim benzinskim pumpama tokom vikenda

217
Foto: Epa/YAHYA ARHAB

LONDON: Hiljade benzinskih pumpi u Velikoj Britaniji juče nije imalo gorivo, a vozači su formirali duge redove zbog nestašice izazvane nedovoljnim brojem vozača kamiona.


Udruženje prodavaca benzina, koje predstavlja gotovo 5.500 nezavisnih prodajnih objekata, navelo je da je oko dve trećine njegovih članova prijavilo da su rasprodali gorivo, a ostali da će uskoro ostati bez benzina.

Predsednik Udruženja Brajan Maderson rekao je da su nestašice, „prosto i jednostavno, rezultat panične kupovine”.

„U ovoj zemlji ima mnogo goriva, ali je na pogrešnom mestu za vozače. Još je na terminalima i u rafinerijama”, kazao je Maderson.

Duge kolone vozila formirane su na mnogim benzinskim pumpama tokom vikenda, a vozači su postali veoma nervozni jer su čekali satima.

Policija je danas pozvana na jednu benzinsku pumpu u Londonu, gde je došlo do tuče, i uhapsila muškarca zbog napada.

Predstavnici industrije saobraćaja navode da Velikoj Britaniji nedostaju desetine hiljada vozača kamiona, i da je to posledica takozvane „savršene oluje”, odnosno kombinacije faktora kao što su pandemija korona virusa, stara radna snaga i egzodus stranih radnika posle britanskog izlaska iz Evropske unije.

Sa manjkom vozača kamiona suočavaju se i druge zemlje među kojima su SAD i Nemačka, ali je taj problem naročito vidljiv u Velikoj Britaniji, gde je doprineo praznim rafovima u prodavnicama i zatvaranju benzinskih pumpi.

Posle sve većeg pritiska tokom prethodnih nedelja, konzervativna britanska vlada je juče objavila da će izdati 5.000 tromesečnih viza vozačima kamiona iz inostranstva i još 5.500 viza radnicima na farmama kako porodice ne bi ostale bez ćurke ili igračaka za Božić.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here