Hrvatska ograničila ulaz za putnike iz Srbije

Hrvatski zavod za javno zdravlje objavio je juče preporuke i uputstva za osobe koje prelaze granicu Hrvatske

2021
Фото: 021.rs

Putnici koji iz Srbije ulaze u Hrvatsku moraju od juče da imaju negativan PCR test na korona virus ili da po ulasku u tu zemlju provedu 14 dana u karantinu, odlučile su hrvatske vlasti.

Hrvatski zavod za javno zdravlje objavio je juče preporuke i uputstva za osobe koje prelaze granicu Hrvatske i uputstva za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, prenosi Hina.
Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Hrvatske ne primenjuje se na državljane EU, bez obzira na njihovo mesto prebivališta, na državljane Šengenskog prostora i zemalja pridruženih Šengenskom prostoru, kao ni na članove njihovih porodica i državljane trećih zemalja koji imaju dugotrajno boravište u Hrvatskoj.
Oops...
Slider with alias matis namestaj novooo not found.
Na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice za osobe koje putuju zbog neodložnih ličnih razloga, za sve osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, u koje spada i Srbija, obavezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu samoizolaciju. Taj karantin može biti skraćen na sedam dana ako osoba o svom trošku uradi PCR test po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat.
Osobe koje ulaze u Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, kao i osobe koje putuju radi školovanja, mogu da uđu u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz dokaz negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati, ili uz obavezu 14-dnevnog karantina ako nemaju negativan nalaz„, navodi se u uputstvima.
Ljudi koji ulaze u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije dužni su da se u prve dve nedelje boravka pridržavaju propisanih mera. Te mere između ostalog uključuju izlazak iz smeštaja samo zbog nužnih aktivnosti, nošenje maske i držanje distance od najmanje 1,5 metara, što češće pranje ruku toplom vodom i sapunom i izbegavanje korišćenja javnog prevoza.
Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na osobe koje putuju zbog neodložnih ličnih razloga, na primer ako su vlasnici nekretnina u Hrvatskoj, na zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima i osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje. Ne odnosi se ni na prekogranične radnike, prevoznike robe, diplomate, policijske službenike u obavljanju poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju funkcija.
Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se ni na putnike u tranzitu, za koje će granična policija proveriti da li su napustili teritoriju Hrvatske u roku od 12 sati. Navedeno pravilo moguće je primeniti samo ako putnik izlazi iz Hrvatske u susednu državu koja omogućava ulazak državljaninu treće zemlje.
Hrvatska je početkom jula ukinula ograničenja ulaska u zemlju za putnike iz Srbije, koja je tada po preporuci Evropskog saveta stavljena na listu bezbednih zemalja po pitanju epidemije korona virusa. Međutim, u Srbiji je u međuvremenu došlo do naglog pogoršanja epidemiološke situacije.

Možda će Vas zanimati:

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here