Kakve veze sa Srbijom ima novi predsednik SAD? Ko je Džo Bajden?

1407
Foto: BBC

Novi predsednik SAD, Džozef Bajden, rođen je 20. novembra 1942. godine u Skrentonu u Pensilvaniji.


Taj rudarski i industrijski grad je pedesetih godina prolazio kroz teško razdoblje. Njegov otac potražio je posao u susednoj državi Delaver i potom preselio celu porodicu u Vilmington. Džo Bajden je tada imao deset godina. Taj grad pretvorio je u svoju bazu.

Moj otac je uvek govorio – Šampione, čovekova veličina ne meri se po tome koliko je puta bio srušen na zemlju, nego po tome koliko mu je trebalo da se digne na noge”, priseća se često.

Osvajanjem Pensilvanije, Bajden je dobio još 20 elektora i sada ih ima 284, dok Tramp ima 214.

„Pensilvanija je ključna na ovim izborima. Živim u Delaveru, ali sin sam Pensilvanije, rođen u Skrentonu“, istakao je Bajden.

Bajden će se u Belu kuću useliti kao najstariji šef Sjedinjenih Američkih Država u istoriji.

U Gornji dom Kongresa (Senat) prvi put je ušao 1972. godine. Senator više od 35 godina (od 1973. do 2009), zatim potpredsednik SAD od 2009. do 2017. godine, Bajden je decenijama deo vašingtonskog establišmenta.

Porodična tragedija i empatija kao najjači adut

U novembru 1972. proslavio je izbor za američkog senatora, kao peti najmlađi u istoriji, okružen srećnom porodicom. Mesec dana kasnije, njegova supruga i ćerka poginule su u automobilskoj nesreći, dok su mu dva sina bila povređena.

Ta tragedija, kao i smrt najstarijeg sina 2015. godine, povećale su njegovu empatičnost. Saosećanje je pretvorio u svoj zaštitni znak. Godine 2020. drži se jednako ponosno kao i na početku karijere i nastupa jednako strastveno.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

Pandemija, koja je u martu naglo paralisala predizbornu kampanju, oduzela mu je jedan od najjačih aduta – direktan kontakt sa biračima. Iako je krajem avgusta nastavio putovanja nešto sporijim ritmom, strogo je poštovao zdravstvena uputstva, pa nije bio toliko prisutan na terenu. Kampanju je vodio daleko od birača, izbegavajući često novinare, na šta su upozoravali njegovi kritičari.

Donald Tramp, koji ga je prozvao „Pospanim Džoom“, ruga se „dečijim pitanjima“ koja mu postavljaju novinari i ne propušta da kritikuje njegovu fizičku formu. Bajdenov katkad nerazumljiv govor, posledica mucanja u mladosti, neprestano se vrte po Tviter profilima Trampovih pristalica, a predizborni štab aktuelnog predsednika ga otvoreno opisuje kao senilnog starca.

Poštovanje i prijateljstvo s Obamom

Tokom predizborne kampanje je ukazivao na prijateljstvo s Obamom i poštovanje prema njegovoj zaostavštini, za koju tvrdi da može biti faktor ujedinjavanja Amerikanaca.

Bajden je oštar kritičar politike sadašnjeg predsednika SAD-a Donalda Trampa, a političko iskustvo i jačanje zdravstva predstavlja svojim glavnim adutima. Tokom senatorske karijere je glasno branio dvostranačje na američkoj političkoj sceni i bio otvoren za saradnju s republikanskim oponentima.

Život novoizabranog američkog predsednika obeležile su i velike porodične tragedije.

Bajdenov sin je umro 2015. godine, od posledica karcinoma na mozgu.

Džo Bajden od 1977. godine živi u braku s Džil Bajden (69), s kojom ima ćerku Ešli. Ima i dvoje dece iz prvog braka.

Milošević – ‘prokleti ratni zločinac’

Bajden ima evropske korene, jer mu je otac englesko-francusko-irskog porekla, a majka mu je Irkinja.

Nakon Džona Kenedija, Bajden je drugi katolik na čelu SAD-a.

Bajden je tokom kampanje govorio i o svojoj ulozi u zaustavljanju ratova na Zapadnom Balkanu, tvrdeći kako je 1993. godine Slobodanu Miloševiću rekao u lice da misli da je „prokleti ratni zločinac“.

Bio je inicijator rezolucije u američkom Senatu kojom je administraciji predsednika Bila Klintona odobreno pokretanje 78-dnevnih bombardovanja na strateške ciljeve u Srbiji 1999. godine.

Šta kaže predsednik Srbije za novog predsednika SAD?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u Americi bila bolja za Srbiju, ali da će čestitati pobedu Džozefu Bajdenu.

Slušao sam razne kritike. Napadaju me što sam hvalio Trampa. Neću odustati od toga. Nikada o Bajdenu nijednu ružnu reč nisam rekao, iako ga poznajem bolje od Trampa. Video sam se sa njim četiri, pet puta. Rekao sam i mislim i govorim da je bolje za Srbiju da je Tramp pobedio. Ali neću govoriti loše o Bajdenu. Trudiću se da imamo što bolju saradnju„, izjavio je Vučić.

Vučić je naglasio da će Srbiji biti teže sa Bajdenom, jer Tramp nije učestvovao u bombardovanju i priznavanju Kosova, za razliku od Bajdena.

On je izrazio zahvalnost Trampu i članovima njegovog kabineta na saradnji.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here